Comisia Europeană a propus azi ca statele membre UE să suspende legăturile aeriene cu țările în care a fost identificată noua variantă B.1.1.529 a Sars-CoV-2, a anunțat Ursula von der Leyen. Belgia a depistat primul caz de infectare cu noua tulpină.

Comisia Europeană propune, în strânsă coordonare cu statele membre, activarea ”frânei de urgență” pentru a opri călătoriile aeriene din regiunea sud-africană din cauza variantei  B.1.1.529, care produce îngrijorare, a declarat într-o scurtă intervenție, la Bruxelles, Ursula von der Leyen.

Toate cursele aeriene din țările din Africa de Sud și din alte țări afectate de noua tulpină ar trebui suspendate până când ”vom înțelege în mod clar pericolul pe care îl reprezintă această nouă variantă”, a spus șefa CE, adăugând că cei care se întorc din această regiune ar trebui să respecte reguli stricte de carantină.

Ursula von der Leyen a precizat că a vorbit despre noua tulpină cu specialiști și producători de vaccinuri, iar aceștia susțin ”pe deplin” astfel de măsuri de precauție pentru a evita răspândirea acestei variante.

Noua variantă a Sars-CoV-2 a fost detectată în Africa de Sud. Ea are un număr ridicat de mutații care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piață împotriva COVID-19, avertizează oameni de știință.

Momentan, în Europa a fost depistat un singur caz, în Belgia. E vorba despre o persoană care a revenit din Egipt.  

De teama noii variante, Franța și Olanda au suspendat vineri zborurile provenite din mai multe țări africane.