Comisia Europeană a adoptat joi un Plan de creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro, susținut de un Mecanism de reformă și creștere pentru perioada 2025-2027.

Acest plan, care este cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE de care a beneficiat Republica Moldova de la obținerea independenței, va stimula economia acestei țări, o va aduce mai aproape de aderarea la UE prin accelerarea reformelor și va oferi o asistență financiară semnificativă.

Planul de creștere pentru Republica Moldova se bazează pe trei piloni, care vizează:

1. Creșterea asistenței financiare în următorii trei ani, prin intermediul unui Mecanism specific de reformă și creștere pentru Republica Moldova.

2. Consolidarea accesului la piața unică a UE. 

Planul de creștere pentru Republica Moldova propune măsuri imediate pe care această țară le poate lua pentru a beneficia de avantajele pieței unice în cinci domenii-cheie, de îndată ce îndeplinește standardele necesare:libera circulație a mărfurilor și integrarea în lanțurile de aprovizionarefacilitarea conexiunilor comerciale și de transportintegrarea pe piața energetică a UE și decarbonizareaintegrarea pe piața digitalăaccesul la zona unică de plăți în euro (SEPA).

3. Sprijinirea reformelor socioeconomice și de importanță fundamentală ale Republicii Moldova. 

Republica Moldova realizează reforme pentru dezvoltarea sa socioeconomică, pe baza principalelor motoare ale creșterii economice: competitivitatea economică; reziliența economică, inclusiv în ceea ce privește infrastructura și energia; capitalul social; guvernanța economică; tranziția verde.

Aceste reforme vor atrage investiții străine, vor îmbunătăți mediul de afaceri, vor sprijini întreprinderile mici și mijlocii, vor îmbunătăți competențele și calificările, vor consolida comerțul și exporturile, stimulând astfel creșterea economică și reducând decalajul economic față de UE. Plățile vor fi efectuate după realizarea reformelor convenite în prealabil.

Aflată joi la Chișinău, președinta CE Ursula von der Leyen a spus că banii vor fi investiți în următorii trei ani în sectoare care vor genera creștere economică și servicii publice.

"Există deja o rezervă importantă de proiecte. De exemplu, vom renova școli. Vom construi două noi spitale, la Bălți și la Cahul. Vom investi în conexiuni mai bune în interiorul țării voastre și cu vecinii voștri – cum ar fi drumul dintre Chișinău, Iași și Odesa sau podurile peste râul Prut. De asemenea, vom investi în rețeaua voastră energetică, în linii electrice care să vă conecteze la rețeaua europeană. Și, în cele din urmă, vom ajuta la implementarea internetului în bandă largă în toată țara", a spus ea.

Totodată, a promis că UE va deschide porțile companiilor moldovenești către mai multe zone ale pieței unice:

"De exemplu, veți avea acces la zona unică de plăți. Acest lucru va permite transferuri sigure și mai rapide de bani și comisioane minime, ceea ce este benefic pentru întreprinderi. Astfel, IMM-urile voastre vor avea mai multe oportunități financiare".

Von der Leyen s-a referit și la reformele pe care Chișinăul trebuie să le facă pentru modernizarea economiei: "De exemplu, îmbunătățirea mediului de afaceri, pregătirea sectorului energetic pentru tranziția verde și formarea oamenilor pentru locurile de muncă de mâine".