Romania este inclusa in categoria "dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare si actiuni la nivel de politici". Alte 15 tari europene se afla in prezent sub aceasta procedura.

Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice si monetare, impozitare si vami a detaliat deciziile luate de Comisia Europeana miercuri, 25 februarie, intre care includerea Romaniei in procedura de dezechilibru macroeconomic, unul din motive fiind decizia de a renunta in acest an la programul de asistenta financiara externa. Romania este inclusa in categoria "dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare si actiuni la nivel de politici". Alte 15 tari europene se afla in prezent sub aceasta procedura.

Pierre Moscovici si Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil cu moneda Euro si Dialog Social au sustinut o conferinta de presa legata de performanta reformelor structurale in statele membre ale Uniunii Europene (Semestrul european 2015).


"In Romania, dezechilibrele au fost semnificativ reduse dar riscul implementarii reformelor ramane - Romania a decis sa iasa din programul de asistenta in acest an, de aceea am decis sa includem Romania pentru prima data in procedura de dezechilibru macroeconomic". 

Procedura a mai fost deschisa si pentru Portugalia. 

"Romania: Dezechilibre macroeconomice, care necesita actiuni la nivel de politici si monitorizare. In cele trei programe consecutive de asistenta cu UE-FMI, dezechilibrele interne si externe au fost semnificativ imbunatatite. Oricum, riscurile care decurg din situatia neta negativa a investitiilor internationale si o capacitate redusa de export pe termen mediu necesita atentie. Stabilitatea sectorului financiar a fost mentinuta pana acum, dar vulnerabilitatile externe si interne ale sectorului bancar raman", se arata in comunicatul Comisiei Europene. 

In total, 16 tari europene au deschisa procedura de dezechilibru macroeconomic, in diferite faze. In total, sunt 5 faze, cea mai grava fiind "Procedura de dezechilibru excesiv". Cu decizia de astazi a Comisiei Europene, Romania se pozitioneaza in faza 2 din cele 6. 

Citeste comunicatul oficial al Comisiei europene aici 

Procedura privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) a fost instituita pentru a identifica si corecta dezechilibrele macroeconomice intr-o etapa timpurie. PDM are drept obiectiv preintampinarea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice in statele membre, o atentie speciala fiind acordata dezechilibrelor macroeconomice care pot avea efecte de contagiune asupra celorlalte state membre.

Citeste mai multe despre procedura de dezechilibru macroeconomic aici