Europei și Comisiei Europene le-a păsat mai mult de pădurile din România decât guvernelor anterioare, a declarat miercuri ministrul demis al Mediului, Costel Alexe, după avertismentul lansat de CE privind tăierile ilegale de păduri.

"Comisia Europeană a așteptat, practic, trei ani de zile ca tăierile ilegale din România să înceteze. Cred că Europei și Comisiei Europene le-a păsat mai mult de pădurile României decât guvernelor anterioare. Cum nicio scrisoare a guvernelor anterioare nu a putut convinge că se vrea cu adevărat să se oprească aceste tăieri, în opinia mea și a experților singura metodă pe care au aplicat-o în mod intenționat cei care au condus Guvernul și ministerul, anterior, a fost să amâne la nesfârșit implementarea unor soluții care cu adevărat ar fi limitat și stopat tăierile ilegale din România - și mă refer la SUMAL și la toate celelalte aplicații care ar fi trebuit să fie implementate cu prioritate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (...) Aceste lucruri trebuiau făcute de mult, iar faptul că grupuri de interese au avut în fruntea ministerului oameni care să le servească acest scop de a tăia și de a fura din România nu a dus la implementarea acestor măsuri", a susținut Alexe, citat de Agerpres.

El a spus că vineri se va întâlni cu comisarul european de Mediu, Virginijus Sinkevicius, căruia îi va prezenta măsurile gândite de autorități pentru a stopa tăierile ilegale de păduri.

Comisia îndeamnă România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR),care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal.