Propunerile de modificare a Codului Penal, Codului de Procedură Penală și Codului de Procedură Civilă au fost publicate miercuri și au provocat deja numeroase critici și nemulțumiri în rândul opoziției, presei și opiniei publice.

UPDATE

Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției a declarat că prin proiectele de modificare a Codurilor penale parlamentarii PSD și ALDE nu fac altceva decât să normalizeze o viață în România, "o viață care trebuie gestionată de niște reguli clare", scrie Agerpres.

El a adăugat că, din informațiile sale, Ministerul Justiției nu ia în calcul să emită o ordonanță de urgență pentru modificarea acestor Coduri, iar punerea lor în concordanță cu directivele europene trebuia făcută până la 1 aprilie.

Iordache a mai spus că Ministerul Justiției nu a participat la elaborarea celor trei propuneri legislative de modificare a Codurilor, dar va fi chemat să își exprime un punct de vedere cu privire la aceste inițiative depuse de parlamentarii PSD - ALDE. Iordache a negat că anumite articole din inițiativele legislative ar favoriza anumiți oameni politici, printre care și Liviu Dragnea.

 

***

Florin Iordache a propus ca lucrările Comisiei să înceapă pe 2 mai, de la ora 12:00.Opoziția a propus amânarea discuțiilor. "Dacă tot prelungim o să ajungem în vacanța de vară și această comisie a fost înființată tocmai pentru a pune în acord cu decizii ale Curții (Constituționale)", a replicat fostul ministru al Justiției.

Până atunci, propunerile vor fi în dezbatere publică, iar autoritățile și asociațiile din domeniu invitate pot trimite observații și propuneri.

El a susținut că "nicio lege nu se face cu dedicație" și că "legile nu sunt făcute pentru o anumită persoană".

 

 

***

Una dintre cele mai flagrante propuneri de modificare a Codului Penal vizează redefinirea grupului infracțional organizat, astfel încât încadrarea în această infracțiune va fi foarte dificil de realizat, au explicat pentru G4Media.ro experți în drept penal. Noua definiție este vagă și presupune întrunirea mai multor condiții pentru ca fapta să fie infracțiune.

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Liviu Dragnea în noiembrie anul trecut, acuzat între altele de constituirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit propunerii de modificare a Codului Penal, nu constituie grup infracțional organizat ”grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului”.

O altă propunere cu dedicație pentru președintele PSD este cea referitoare la redactarea motivării și la semnarea unor hotărâri judecătorește definitive.

Dacă se va adopta propunerea ca o hotărâre definitivă (de condamnare sau de achitare) să fie semnată de toți judecătorii care au participat la ultimul termen de judecată, iar, în caz contrar, cauza se repune pe rol, Liviu Dragnea poate folosi o cale extraordinară de atac în dosarul Referendumului.

Dragnea a primit doi ani de închisoare cu suspendare în acest dosar. Motivarea nu a fost semnată de către toți judecătorii care au participat la luarea deciziei de condamnare, deoarece, între timp, fosta președintă a ICCJ Liviu Stanciu a devenit judecător la CCR. Totodată, au trecut opt luni de la pronunțarea sentinței până la motivarea ei.

Și liderul Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-ar putea număra printre beneficiarii modificărilor propuse.