Institutul Cultural Român din Londra și Ambasada României în Marea Britanie au organizat un eveniment special de celebrare a contribuției extraordinare adusă de comunitatea românească din Marea Britanie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Concertul susținut de Sascha Bota (violă) din Timișoara și Cameron Roberts (pianist australian) fusese inițial programat să aibă loc la începutul lunii aprilie în cadrul seriei Enescu a ICR Londra, în fața unui public de 200 de iubitori ai muzicii clasice. În noul format, evenimentul a fost transmis joia trecută pe canalele de social media ale celor două instituții, cât și ale altor organizații românești.

În deschiderea serii, Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, a declarat că este mândru să servească a doua cea mai mare comunitate națională din Regatul Unit, un grup de oameni diverși, dar având în comun o etică a muncii exemplară:

”Este de necontestat că ei au avut de dus o povară disproporționat mai mare de la începutul pandemiei, pentru că mulți lucrează în sănătate și asistență socială, educație și îngrijirea copilului, producția și distribuția alimentelor, utilități, siguranță publică și transport. Sunt recunoscător vocilor din societatea britanică largă care au apreciat contribuția românilor și româncelor în aceste vremuri tulburi”.

Într-un clip filmat în fața unui cireș înflorit din București, Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la București, și-a manifestat regretul că pandemia a încurcat planurile de sărbătorire a 140 de ani de relații diplomatice româno-britanice.

”Vă mulțumesc tuturor pentru că oferiți această legătură umană între Marea Britanie și România. Voi sunteți adevăratul motor al relațiilor noastre bilaterale”, a spus Noble.

Concertul a avut loc în fața unui Zid al Bunăvoinței, format din fotografii ale aproximativ 100 de români care lucrează în prima linie în Marea Britanie.