Președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători, Florin Jianu, fost ministru pentru IMM, a declarat la conferința #RoFinSME că, în lipsa unei creșteri importante a capacității administrative a aparatului de stat ar trebui gândit un parteneriat public privat pentru gestionarea finanțărilor UE. 

În privința finanțărilor cu impact în rândul tinerilor, Jianu a spus că dintre toate schemele și oportunitățile lansate ăn România, ceea ce nu a funcționat deloc a fost ucenicia. 
„Deși este finanțată prin programele europene, angajatorii se feresc. România raportează până la 50 ucenicii anual iar Germania are 300-500.000. Poate că angajatorii nu vor să se complice, preferă să ia direct angajați, cert este că nu funcționează”, a spus Jianu, 
 
În legătură cu lansarea schemelor de garanții pentru tineri, pentru care jumătate din fonduri vin printr-un program special al Comisiei Europene, Jianu a spus că își dorește ca mediul privat să fie implicat în distribuirea fondurilor prin conceptul de „global grants”. 


„În calitate de ministru am propus un program de 40 milioane euro pentru subvenții pentru absolvenți. Am constatat cu stupoare că mediul public, toți oamenii din minister, 300 și ceva de oameni, nu aveau capacitatea de a implementa conform cerințelor unui program european. Știind comparația cu mediul privat care a re această capacitate, care și-a dezvoltat-o, este evident că viitorul nu trebuie să fie acesta, resursele nu trebuia să meargă către stat ci către parteneriat public-privat. Eu am cerut și primului ministru și sper să fie pusă în aplicare o Agenție care să fie responsabilă de global grants, care să preia, împreună cu partenerii sociali, aceste granturi și fondurile să ajungă cât mai rapid către IMM-uri. Până să schimbăm aceste tipuri de structuri (de stat, n.r.) vor trece multe decade, multe Programe Operaționale. 2007-2013 nu a arătat o îmbunătățire a capacității administrative a mediului public, nu vedem o îmbunătățire extraordinară, acum merg proiectele, acum trebuie să implicăm Parteneriatul public-privat în acest sens”.


Ministrul a mai vorbit despre „Legea business-angels”, care înseamnă aducerea unor instrumente inovatoare în economie. „Aceasta este blocată în Comisia de buget a camerei deputaților. Majoritatra deputaților nu înțeleg nimic din acea lege dar o tot modifică”, a mai spus Jianu.