Gabriel Friptu, coordonatorul Programului Operațional Regional a oferit la conferința „Oportunități de finanțare pentru IMM-uri 2014-2020” câteva detalii legate de instrumentele financiare care se vor aplica pentru companii, documente solicitate și mecanismul de selecție a proiectelor pe noul POR. 

Câteva explicații oferite de Gabriel Friptu:

 

  • Pentru ceea ce finanțează POR se are în vedere un fond de garantare, mai exact, un mecanism de credit subvenționat și punerea bazei unui equity fund care se va adresa IMM-uri cu dezvoltare peste medie care au capacitatea de a se dezvolta dar lipsa de capital le poate crea o mare greutate. 
  • Legat de ghiduri, sperăm să realizăm o uniformizare a ghidurilor destinate mediului de afaceri pentru a nu exista discrepanță între documente, mecanisme, să nu creăm dezechilibre.
  • Încercăm, chiar dacă Programul este în ultima fază de negociere la Comisia Europeană, ca Ghidul general să fie disponibil spre consultare în luna martie. Acest ghid general va încerca să explioce toate mecanismele, indiferent de axa sau domeniul finanțat, indiferent că vorbim de autorități publice sau mediul privat, odată cu lansarea apelurilor va fi câte un ghid mult mai concret care va da elemente de particularizare și elemente absolut necesare pe fiecare componentă în parte, precum criteriile de evaluare și grila de evaluare.
  • Se are în vedere solicitarea documentelor strict necesare părții de evaluare. Pentru mediul de afaceri va exista numai o formulă competitivă de selecție a proiectelor.
  • Partea de instrumente financiare va crea această interfață între program și mediul de afaceri, respectiv sistemul bancar;
  • Se are în vedere utilizarea unui sistem electronic de depunere a proiectelor și va crea condiții egale. Se va solicita urmărirea numai a indicatorilor de program, nu se vor mai solicita indicatori suplimentari; propunem ca economiile realizate în cadrul proiectelor să rămână în interiorul proiectelor putând fi utilizate pentru activități în proiect. De asemenea, zona de eveluare să fie pe criterii cât mai simple astfel încât să existe posibilitatea solicitantului să se autopuncteze.