Agenția Europeană pentru Medicamente se mută de la Londra la Amsterdam, iar Autoritatea Bancară Europeană va avea sediul la Paris, a decis luni Consiliul UE.

UPDATE: Miniștrii din 27 de state europene au ales luni ca sediul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) să fie la Amsterdam după ieșirea Marii Britanii din UE. Bucureștiul a ieșit din prima rundă de vot.

Miniștrii strânși în Consiliul Afaceri Generale au ales Parisul pentru a găzdui sediul Autorității Bancare Europene (ABE). După prima rundă de vot, în cursă au rămas Paris, Dublin și Frankfurt, dar orașul german a ieșit din cursă în a doua rundă.

Astfel, orașele din estul Europei au ratat ambele șanse de a găzdui sediul unei agenții, din cele două care trebuie să se mute din Londra, după Brexit.

Ministrul slovac al sănătății, Tomas Drucker, a confirmat că Slovacia s-a abținut la rundele a doua și a treia de vot, pentru că niciunul dintre membrii noi ai UE nu au trecut de prima rundă. El a amintit de criteriile UE care spun că agențiile trebuie împrăștiate pe tot teritoriul Uniunii. Rezultatul „cu siguranță nu va ajuta sentimentul pro-european”, a susținut Drucker.

Videoclipul de promovare al orașului Amsterdam:


Ambele rezultate au fost decise prin tragere la sorți, după ce în rundele finale a fost egalitate de voturi. 

+++++

Milano, Amsterdam și Copenhaga au intrat în runda a doua de vot.

Potrivit unor surse citate de Politico, Milano a obținut 25 de puncte, iar Amsterdam și Copenhaga - câte 20. 

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE) a remarcat, într-o declarație de presă, că România a ratat, oficial, oportunitatea de a găzdui o agenție importantă europeană „Vina pentru acest eșec este în totalitate a Guvernului PSD-ALDE, care, din dezinteres și incompetență, a pregătit o candidatură slabă și nu a reușit să obțină sprijinul statelor din regiune pentru a găzdui EMA”.

Mureșan notează că între cele cinci state - România, Bulgaria, Croația, Cipru și Slovacia - care nu găzduiesc nicio agenție europeană, România are cea mai mare întindere geografică și cea mai mare populație, astfel că am ratat o mare oportunitate.

****

În marja Consiliului Afaceri Generale (articolul 50), miniștrii UE27 vor vota cu privire la mutarea sediului celor două agenții ale UE situate în prezent în Regatul Unit.

Pentru găzduirea EMA au candidat 19 orașe, între care și Bucureștiul, în timp ce 8 oferte au fost primite pentru găzduirea ABE.

La 22 iunie, cei 27 de lideri ai UE au convenit asupra a șase criterii - asigurarea că agenția este operațională atunci când Regatul Unit părăsește UE, accesibilitatea amplasamentului, școli pentru copiii personalului din agenții, accesul la piața forței de muncă și la asistență medicală pentru soții/soțiile și copiii angajaților, continuarea activității, răspândirea geografică - pentru alegerea orașelor gazdă. În data de 30 septembrie, Comisia Europeană a publicat evaluarea ofertelor pe baza celor șase criterii convenite.