Ședința plenară extraordinară a Parlamentului European a început joi dimineață. A fost stabilită o procedură alternativă temporară de vot la distanță prin e-mail.

În deschiderea sesiunii, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că democrația nu poate fi suspendată în mijlocul unei crize atât de dramatice.

"Ne confruntăm cu o situație extraordinară și neașteptată. Am fost nevoiți să luăm decizii fără precedent în ultimele săptămâni, încercând să anticipăm circumstanțele în schimbare rapidă pentru a proteja sănătatea angajaților și a membrilor (PE), dar garantând, în același timp, că activitatea democratică a instituției poate continua. Bineînțeles că a trebuit să o luăm mai încet. Dar nu ne-am oprit, pentru că democrația nu poate fi suspendată în mijlocul unei crize atât de dramatice", a precizat el, potrivit unui comunicat.

Sassoli a transmis condoleanțe familiei angajatului PE care a decedat din cauza COVID-19.

Totodată, el le-a mulțumit celor care "se luptă cu acest virus în fiecare zi cu curaj și hotărâre, în primul rând celor care sunt bolnavi, întregului staff medical care lucrează neobosit în Europa”, precum și cetățenilor care, ”prin comportamentul lor responsabil, vor avea un rol hotărâtor în eradicarea acestei pandemii".