Premierul Ludovic Orban a susținut duminică o conferință de presă inedită, din cauza izolării la Vila Lac 1.

Context criză coronavirus

 • începând de ieri există un guvern cu puteri depline
 • faptul că în România răspândirea virusului a fost mai lentă e cea mai bună dovadă că toate măsurile luate au fost eficiente, chiar dacă au părut severe și au fost criticate de multe ori

Măsuri anti-răspândire coronavirus

 • în Comitetul pentru situații de urgență au fost luate măsuri extrem de importante, din toate țările cu peste 500 de cazuri se va institui izolarea la domiciliu pentru cei care vin din aceste țări.
 • am luat măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de acțiune a diferitelor instituții ale statului implicate în efortul de limitare a răspândiri
 • începând de acum limitarea răspândirii virusului va depinde de comportamentul responsabil al fiecăruia, vă cer să respectați sfaturile specialiștilor și autorităților
 • viața trebuie să se desfășoare normal, dar căutați să urmați recomandările pentru a nu vă infecta și a nu-i infecta pe alții
 • suntem un popor cald, va trebui să ne manifestăm prietenia de la distanță
 • economia e fundamentală, trebuie să funcționeze cât mai aproape de normal
 • ”În cursul săptămânii trecute, la inițiativa președintelui, am constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic al epidemiei și care să pregătească o serie de măsuri necesare pentru a susține toate domeniile economice care sunt afectate de epidemie.

 • Măsuri de intervenție

  Este clar că impactul epidemiei este foarte mare în domeniul transportului, atât rutier, cât și de marfă, în domeniul industriei ospitalității - hoteluri, restaurante, cafenele - în domeniul publicității, al organizării de evenimente, ca și în alte domenii.

  Guvernul este pregătit, în cursul săptămânii viitoare, printr-o consultare amplă a partenerilor sociali, atât a patronatelor, cât și a sindicatelor, să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor din domeniile afectate și pentru susținerea angajaților care lucrează la aceste companii și care riscă să aibă de suferit de pe urma reducerii drastice a activității.

 • Vom face în continuare analize, studii de impact, vom urmări cu mare atenție evoluțiile pe fiecare domeniu, astfel încât să adoptăm, oricând este necesar, măsuri care să poată să vină în sprijinul acestei zone care este afectată de economie.
 • Le solicit tuturor angajaților instituțiilor statului să fie pe deplin mobilizați, să susțină toate măsurile care sunt adoptate de guvern, iar către mediul privat să fie extrem de dispuși spre dialog, spre cooperare, spre adoptarea celor mai bune decizii, pentru că noi ne dorim, ca guvern, să adoptăm cele mai bune soluții care să permită mersul înainte al economiei. Economia trebuie să funcționeze, economia este fundamentală, ea trebuie să meargă în condițiile în care sunt date cât mai aproape de normal”.

Starea de urgență

 • e nevoie acută de materiale, echipamente, medicamente pentru care există o dificultate foarte mare în obținere din cauza cererii crescute, avem nevoie de proceduri de achiziție rapide, prin negociere directă
 • avem nevoie de măsuri care să întărească instituțiile din prima linie a bătăliei: DSP, Ministerul de Interne, spitalele
 • o altă măsură ar putea fi limitarea creșterii prețurilor la medicamente pentru a nu permite specula
 • chiar dacă testul e negativ, am obligația de a sta izolat 14 zile, de la momentul contactului cu persoana infectată
 • puteam să mă izolez acasă, alături de familie, dar m-am izolat la Vila Lac 1 pentru că aici pot să-mi exercit în deplină capacitate prerogativele de premier

Întrebări despre efectele crizei coronavirus

 • despre starea de urgență: Forma finală a decretului va fi prezentată de președintele României. Vom lua măsuri de susținere a angajaților, există și posibilitatea unor rechiziții, dacă vom avea nevoie de spații de carantină, există posibilitatea de a exista anumite restricții, dar ele nu sunt prevăzute în momentul de față. 
 • sunt suficiente alimente și medicamente? Adresez un mesaj clar: nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale, nu există riscul apariției unei penurii, dacă cumpărați mai mult îi poate lipsi pe alții pe moment de anumite produse.
 •  odată cu instituirea stării de urgență, se schimbă ceva în situația românilor din Italia și alte țări care vor să se întoarcă acasă? A existat o mare presiune să închidem granițele, dar nu putem, am încălca dreptul românilor de a reveni acasă, măsurile luate au ținut cont de țara din care vin cetățenii români. în funcție de țara de unde vin, există posibilitatea să fie supuși unor restricții pentru a nu transmite virusul în care în care sunt infectați.
 • ar putea fi aduși cu aeronave românii din Italia? Nu putem să-i transportăm pe românii din Italia, sunt peste un milion de români. Sunt restricții impuse de alte state, Ungaria, Slovenia, transportăm aerian doar cazuri de turiști, cazuri speciale pentru un număr mai restrâns. Apelez la toți cetățenii români din Italia, din Spania, să caute, dacă au lucrat în industria hotelieră, să apeleze la formele de sprijin pe care le oferă statele respective.
 • se vor închide metroul și transportul în București de mâine? Nu s-a discutat niciodată problema închiderii Bucureștiului, a fost un fake news grosolan, lansat cu premeditare. În ce privește aprovizionarea, discuțiile avute sunt în sensul în care aceste magazine au capacitatea de a se aproviziona cu produsele necesare. Există o penurie de anumite produse de protecție - măști, mânuși - care este una generală, nu doar în România. Prioritatea noastră e asigurarea livrării către zona sanitară, către DSP, spitale, medici, angajați MAI implicați, furnizorii de utilități. Niciodată nu am avut pe masă analiza unei decizii de închidere a metroului. Am luat măsura de decalare a programului de începere pe diferite zone astfel încât să se evite aglomerația pe anumite ore, pentru a diminua fluxurile de oameni. 
 • ați discutat cu CE până unde poate ajunge deficitul? Am avut discuții, deja există anunțuri de la nivelul CE că se vor relaxa condițiile pe deficitul bugetar. Austeritatea nu a fost foarte bună la ultima criză. În privința resurselor financiare de care va putea beneficia România, deja există câteva anunțuri legate de posibilitatea utilizării prefinanțărilor pe diferitele programe, există o resursă estimată la circa 600 milioane euro, există o anumită flexibilitate în ceea ce privește posibilitatea de utilizare a anumitor fonduri europene de exemplu pe POCU capital uman, care să poată fi folosite fie pentru susținerea angajaților, fie a companiilor din domeniile afectate.
 • luați în calcul un împrumut de la FMI? Nu, împrumuturile de regulă au fost condiționate de ajustări în economie, de natură restrictivă, iar noi suntem în situația de a interveni pentru a ajuta companiile și angajații.
 • despre fake news: Am propus o măsură pentru a putea evita răspândirea de fake news. Pe analizele din ultimele două săptămâni, e o distribuție de fake news îngrijorătoare. Discutăm, e o soluție propusă ca din punct de vedere tehnic să fie scoase postări care sunt fake news.
 • Luați în calcul amânarea alegerilor locale până în toamnă? Față de data inițială - 14 iunie - la consultarea cu partidele politice am convenit de principiu să le mutăm pe 28 iunie. Deocamdă e prematur să avem discuții, e greu de anticipat evoluția răspândirii, e greu de anticipat dacă e un virus sezonier.


+++

Orban a primit întrebările din partea jurnaliștilor prin telefon.

Conferința a putut fi urmărită pe Facebook.