Un consorțiu finanțat de UE a anunțat joi că un medicament generic, înregistrat deja, care este utilizat pentru tratarea osteoporozei, denumit raloxifen, ar putea fi un tratament eficace pentru pacienții cu simptome ușoare sau asimptomatici.

Consorțiul Exscalate4CoV utilizează o platformă de supercalcul susținută de UE, una dintre cele mai performante din lume, pentru a verifica impactul potențial al moleculelor cunoscute asupra structurii genomice a noului coronavirus.

”Acesta este unul dintre numeroasele exemple ale modului în care programul de cercetare și inovare al UE intitulat Orizont 2020 reunește cei mai buni cercetători europeni, cele mai bune companii farmaceutice, tehnologii și infrastructuri de cercetare pentru a contribui la învingerea virusului”, precizează Comisia Europeană. 

Exscalate4CoV, utilizând o combinație unică de putere de calcul de înaltă performanță și IA cu prelucrare biologică, reunește 18 parteneri și alți 15 membri asociați. Ea include centre de supercalculatoare din Italia, Spania și Germania, centre de cercetare de mari dimensiuni, companii farmaceutice și institute biologice din întreaga Europă.

Platforma are o putere de calcul de aproximativ 100 Petaflops, permițând efectuarea de cercetări asupra comportamentelor moleculelor, cu scopul de a identifica un tratament eficace împotriva noului coronavirus. Biblioteca chimică a proiectului este în continuă creștere datorită acordurilor cu societățile farmaceutice care s-au alăturat de curând.

Consorțiul a testat deja în mod virtual 400.000 de molecule utilizând supercalculatoarele sale. Au fost preselectate 7.000 de molecule, care au fost testate suplimentar ”in vitro”, pentru faza următoare fiind selectate 100, iar dintre acestea, 40 sunt considerate active împotriva virusului. Dintre acestea, substanța raloxifen s-a dovedit a fi cea mai promițătoare.

Conform proiectului, substanța raloxifen ar putea fi eficace în blocarea replicării virusului în celule și, astfel, ar putea stopa evoluția bolii, în special în cazurile depistate timpuriu sau al celor asimptomatice.

Cercetătorii au indicat faptul că avantajele includ tolerabilitatea foarte bună a pacienților la această substanță, siguranța ei și profilul ei toxicologic ferm consacrat.

Înainte de a trece la efectuarea trialurilor clinice, următorul pas ar fi ca Agenția Europeană pentru Medicamente să evalueze noua potențială utilizare a substanței raloxifen. Odată aprobat, medicamentul ar putea fi pus rapid la dispoziție în cantități mari și la costuri mici, contribuind astfel la atenuarea efectelor noilor valuri de infecție.