În vara anului 2015, Europa s-a confruntat cu cel mai mare număr de refugiați de la cei de-al II-lea Război Mondial (un milion de refugiați până la finalul anului 2016 - estimare ONU ).

Siria a devenit principala sursă.

Siria - demografie

- Situată în Orientul Mijlociu, Siria este un vechi pământ fertil, locuit de peste 10.000 ani.

- Populația - 17,951,639 în 2014, în semnificativă scădere de la aproximativ 23.000.00 din cauza refugiaților, care a trimis în lume peste 4.000.000 refugiați.

Regim politic: cvasi-dictatură și război civil


- Din anii 1960 este condus de familia al-Assad (actualul conducător este Bashar al-Assad) - cvasi-dictatură până la Primăvara Arabă din 2011.

- Deși valul de proteste a răsturnat multe regimuri dictatoriale, familia Assad a refuzat să renunțe la putere, ceea ce a declanșat un război civil sângeros.
- Grupuri etnice și religioase s-au luptat între ele în diverse alianțe.
- ISIS - un grup jihadist militar s-a folosit de acest context și a profitat de haos pentru a crea un califat islamic radical.
- ISIS a devenit rapid una dintre cele mai violente, dar, în același timp, de succes organizații de pe glob.

- Toate taberele au comis crime de război, au folosit arme chimice, au făcut execuții în masă, tortură și atacuri repetate împotriva civililor
- Populația siriană a fost blocată între regim, grupuri rebele și extremiștii religioși

1/3 din populația siriană a fost strămutată în alte zone ale Siriei. 4 milioane de oameni au părăsit țara - cei mai mulți în tabere din țările învecinate Statele arabe din Golful Persic nu au acceptat niciun refugiat.

ONU și Programul Mondial de Hrană nu au fost pregătite pentru o criză a refugiaților de o asemenea anvergură.

Multe tabere de refugiați sunt aglomerate și subaprovizionate, oamenii sunt expuși la frig, foamete, boli.

Sirienii și-au pierdut speranța că situația lor se va îmbunătăți prea curând, astfel încât au luat calea azilului spre Europa.

2007 - 2014 Uniunea Europeană a investit 2 miliarde de euro în apărare, înaltă tehnologie de securitate și patrule de graniță, dar fără să se pregătească pentru valul de refugiați.

În UE, potrivit Acordului de la Dublin, un refugiat trebuie să rămână în statul unde ajunge prima oară, ceea ce pune o presiune enormă pe statele de la periferie care aveau deja probleme.

Grecia, în plină criză economică de proporția Marii Depresii (SUA), nu a avut cum să se ocupe de atâtea persoane, ceea ce a dus la scene teribile cu oameni disperați, flămânzi, pe insule (de obicei destinate turismului).

Lumea s-a divizat: sunt state care refuză să primească refugiați, lăsând statele de la periferie singure în efortul lot.

În 2014, Marea Britanie a influențat oprirea unei uriașe operațiunid e căutare și salvare numită Mare Nostrum, ce aveau ca scop salvarea celor care se înecau în Mediterana în căutarea azilului.

S-a mizat pe ideea că pericolul îi va opri pe ceilalți să vină. Dar nu s-a întâmplat așa.

A urmat fotografia cu copilașul sirian mort găsit cu fața în jos pe o plajă din Turcia, care a dus la multiple reacții

Germania a anunțat că va primi, fără excepții, toti refugiații sirieni și că este pregătită să primească 800.000 persoane în 2015, mai mult decât a primit întreaga Uniuena Europeană în 2014 (620.000).

Ulterior, a impus însă control la frontiere și a cerut o soluție la nivelul UE.

Tot mai mulți încep să ia măsuri, însă sprijinul pentru refugiați vine mai mult de la cetățeni decât de la politicieni.

Temerile din Vest: islamul, rata mare de natalitate, infracțiuni, prăbușirea sistemului social.

Dacă UE ar accepta 4.000.000 refugiați sirieni și 100% dintre ei ar fi musulmani ar rezulta 5% față de 4% existent în prezent în Uniunea Europeană.

Natalitatea - chiar dacă natalitatea este mai mare în rândul populaților musulmane, cu cât crește nivelul de educație și nivelul de viața al acestora, natalitatea scade și în rândul acestora.

Majoritatea sirienilor sunt educați. Rata natalității în Siria înaintea războiului civil nu era foarte ridicată, populația era în scădere.

Rata criminalității - refugiații care devin imigranți sunt mai puțin predispuși să comită infracțiuni decât populația nativă.

Când încep să se integreze, ei își dezvoltă mici afaceri, contribuind la sistemul social mai mult decât consumă. Sirienii care vin în vest sunt potențial muncitori profesioniști, lucru de care populația îmbătrintă a Europei are nevoie.

Refugiații care au călătorit cu smart-phone -prejudecata că nu au nevoie de ajutor. Rețelele de socializare și Internetul au devenit o parte vitală pentru viața refugiatului.

GPS-ul este folosit pentru a îți găsi drumul în Europa. Discuțiile de grup de pe Facebook dau informații în timp real despre obstacole.

UE este un sistem puternic, care poate face față valului de refugiați.

- Iordania a luat 600.000 refugiați sirieni
- Marea Britanie, cu un PIB de 78 de ori mai mare decât al Iordaniei, a anunțat că va permite accesul pentru 20.000 sirieni, timp de cinci ani
- SUA au acceptat 10.000
- Australia a acceptat 12.000.
(Sursa: video-grafic Agenția ONU pentru Refugiați)