După Macedonia, Croația a introdus noi măsuri de filtrare a refugiaților care traverseaza Balcanii. În acest context, ministrul croat de Interne a precizat că Frontex a avertizat în legătură cu o nouă rută – prin România.

Ministrul de Interne Ranko Ostojici a declarat că refugiaților li se va cere să aibă un document semnat care să indice dacă vor să ceară azil în Germania sau Austria, potrivit Euronews.

El a avertizat că deciziile privind refugiații luate de unele țări au dus la deschiderea unor noi rute ale migrației.

"Aceste noi rute duc spre Albania și din Albania ei (refugiații) vor încerca, desigur, fie să traverseze Muntenegru și să ajungă în Croația – fapt pe care noi suntem pregătiți să-l împiedicăm – fie către Italia, cu ajutorul traficanților”, a explicat Ostojici.

Ministrul de Interne a adăugat că Agenția europeană pentru protecția frontierelor externe Frontex a avertizat în legătură cu o altă rută nouă, prin România, și a evocat și traversarea Bulgariei. 

Ungaria e pregătită să construiască un gard la frontiera cu România, "a doua zi”, în cazul în care refugiații schimbă ruta croată, a declarat, marți, ministrul ungar de Externe. 

Nu e prima dată când oficialul ungar evocă posibilitatea construirii unui gard la granița cu România. În septembrie 2015, Peter Szijjarto a declarat că Ungaria ar putea construi un gard  la granița cu România, în cazul în care intervine vreo schimbare în ruta de migrație

Peter Szijjarto a declarat pentru Reuters că frontierele sudice ale Europei sunt încă larg deschise în fața afluxului continuu de sute de mii refuguați din Orientul Mijlociu și Africa.

Conform Reuters, România ar putea deveni, anul acesta, o rută pentru refugiați în cazul în care Slovenia își pune în practică planul de a limita intrarea refugiaților pe la granița cu Croația. Din România, refugiații ar putea încerca să ajungă în Ungaria și de acolo să-și continue drumul spre vestul Europei.

De menționat că autoritățile române au anunțat că 60 de imigranți au intrat ilegal, săptămâna trecută, în România dinspre Serbia. 

Ultimele măsuri în criza refugiaților:

Austria

Miercuri, Viena a anunțat că va limita numărul de solicitanți de azil în 2016 și va reduce anul numărul acesta, până în 2019. Plafonul în 2016 va fi de 37.500, mai puțin decât numărul celor care au solicitat azil în Austria, în 2015. Până în 2019, Austria vizează o reducere a numărului de refugiați la 25.000.

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a declarat că decizia reprezintă un apel ca Bruxellesul "să se trezească”.

"Am fost nevoiți să luăm o decizie la nivel național deoarece nu există o soluție europeană. Nu sunt totuși pesimist (...) Dar cred că acum este necesar ca unele țări, printre care Austria, să ia măsuri la nivel național pentru a nu fi complet depășite” de situație, a spus șeful diplomației austriece.

Săptămâna trecută, Viena a anunțat că va opri refugiații care vor să ajungă în nordul Europei traversând Germania. Vor fi lăsați să treacă doar refugiații care doresc să ceară azil în Germania. Decizia a fost luată ca urmare a unei decizii similare luată de Berlin.

Slovenia

Poliția slovenă intenționează să ia exemplul Austriei, anunțând că plănuiește "aceeași acțiune” la frontiera de sud cu Croația. Măsura va intra în vigoare dacă Austria va face pași suplimentari privind limitarea intrării refugiaților, a precizat poliția.

Macedonia

Între timp, autoritățile macedonene au redeschis frontierele pentru refugiații care declară că vor să ajungă în Germania și Austria. Acestora li se cere să prezinte documente de identitate ștampilate și o declarație scrisă în care să precizeze țara în care vor să ceară azil și care să fie înregistrată în Grecia.