Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi-a făcut joi bilanţul, prilej pentru a trece în revistă pregătirile pentru Preşedinţia română a Consiliului UE, de anul viitor.

Premierul Viorica Dăncilă şi-a prezentat luni bilanţul celor şase luni de guvernare, anunţând că în perioada următoare miniştrii săi vor face acelaşi lucru.

Joi a fost rândul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care apreciază că şi-a îndeplinit cele trei direcţii ale mandatului prezentate în momentul preluării funcţiei:

  • nevoia de democratizare a accesului la informaţia cu caracter european.
"Ne referim aici la transparentizare, participarea Parlamentului în procesul de decizional cu caracter european, participarea actorilor sociali la tot ceea e înseamnă definirea acţiunilor noastre în plan european".
Negrescu consideră că a fost îndeplinit acest obiectiv, deoarece temele de interes, priorităţile din perspectiv Preşedinţiei Consiliului UE au fost generate de "un amplu consens şi un amplu dialog public realizat cu foarte mulţi actori, atât instituţionali, cât şi non-guvernamentali".
  • ideea de consens - politic, naţional pentru tot ceea ce înseamnă domeniul afacerilor europene şi Preşedinţie Consiliului.

"Avem nevoie de toată lumea, avem nevoie de toţi actorii, avem nevoie de toate forţele politice şi toţi actorii neguvernamentali pentru a ne asigura că acestă preşedinţie este una de succes. Doar lucrând împreună, doar lucrând cu toţii în aceeaşi direcţie putem să avem o Preşedinţie de succes. E vorba de primul nostru mandat în fruntea Consiliului UE şi acest lucru înseamnă pentru noi să reuşim să fim cu toţii împreună în această direcţie. Şi ced că acest consens a fost îndeplinit".

Ministrul a subliniat faptul că temele de interes au întrunit un larg consens şi sprijin din partea tuturor partidelor din Parlament.

  • atitudinea României în plan european
Victor Negrescu a explicat că se simte nevoia unui nou tip de acţiune: "România să nu se mai comporte ca un nou stat membru. La 11 ani de la aderarea la UE e timpul pentru ţara noastră să acţioneze proactiv, cu mesaje clare, şi, mai ales, să fie capabilă să se angajeze în proiecte serioase alături de ţările care vor să împingă înainte acest proiect european".
Unul dintre rezultatele palpabile în acest sens este iniţierea unui format de lucru comun cuFranţa şi Germania, cei trei oficiali având deja mai multe întâlniri. Negrescu şi-a exprimat speranţa că o astfel de întâlnire va avea loc şi la Bucureşti, anul acesta.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reamintit cele patru tematici de interes ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene:
  • Europa convergenţei: creştere economică, nevoia unei creşteri cu impact real în viaţa de zi cu zi, nevoia de coeziune, competitivitate, conectivitate.
România va sublinia importanţa strategiilor macroregionale, în special a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), a cărei Preşedinţie va fi preluată de România în noiembrie.
O prioritate centrală pentru mandatul României va fi "revigorarea reală" a acestei strategii.
  • Europa siguranţei
  • Europa, actor global, cu accent pe politica europeană faţă de Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic.
  • Europa valorilor comune

Preşedinţie din umbră
Ministrul Negrescu a declarat că România asigură "o preşedinţie din umbră" pe perioada Preşedinţiei austriece, pentru a fi pregătiţi cel puţin la nivel politic pentru 1 ianuarie.
 
Concret, România acţionează în toate formatele de lucru, e activă la Bruxelles, dat fiind că va prelua o bună parte din dosarele Austriei. Cum Bulgaria a finalizat 75 de dosare, iar Estonia - 60, România vrea să îndeplinească un număr cel puţin similar de dosare.

Totodată, doi români au fost trimişi în Austria pentru a lucra împreună cu colegii austrieci în vederea acumulării de expertiză şi de familiarizare cu dosarele Preşedinţiei austriece.

Victor Negrescu a mai spus că Bucureştiul are deja un calendar al evenimentelor pentru cele şase luni de Preşedinţie, calendar care a circulat cu şapte luni înainte pe la toate statele membre. 

 În ultima perioadă, au existat numeroase consultări cu cetăţenii din diverse zone ale ţării, inclusiv din localităţi mai mici, pentru a discuta cu cetăţenii, întrucât această Preşedinţie e a fiecărui român.

De asemenea, şi românii din diaspora au fost implicaţi, iar asociaţiile lor vor avea ocazia să propună evenimente în marja Preşedinţiei.

În privinţa Brexit, Victor Negrescu a subliniat faptul că România acordă un interes major negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, desfășurând mai multe acțiuni și campanii de informare, inclusiv pentru românii care trăiesc în Regatul Unit.