Ministrul Justiției, Tudorel Toader, prezintă, miercuri, proiectul de lege privind modificarea Legilor justiției.

#livetext Tudorel Toader:

  • Propunerile sunt făcute la Legile 303, 304 și 317.
  • Nu vorbim despre grațiere, nici despre amnistie, nici despre abuzurile în serviciu, nici despre foaie de parcurs privind hotărârile CEDO.
  • Azi se împlinesc fix șase luni de când sunt ministrul al Justiției. Nu mi-am propus să fac un bilanț, dar această coincidență este binevenită.
  • Nu este și nu va fi vorba despre adoptarea lor prin OUG. Ele vor ajunge la Parlament.
  • Justiția în România nu se desfășoară doar după aceste trei legi. Ele au fost lansate acum 13 ani, între timp România a devenit stat membru al UE.
  • Am schimbat și legea care vorbește despre confiscarea extinsă a averii.
  • Confiscarea extinsă este institutie de drept penal și se aplică pentru infracțiuni, fapte penale, nu pentru orice comportament ilicit. Daca ne-am fi referit la comportamente ilicite, ne întorceam la fosta lege 18.
  • Propunerile adoptate sunt în parametrii normalului, firescului, necesarului într-un stat de drept în care suntem egali cu toții si puterile sunt în echilibru, se controlează reciproc.
  • Am luat în considerare în mare măsura propunerile venite de la CSM, cele mai multe sunt referitoare la legea 317. 
  • Propunem majorarea vechimii necesare pentru promovare la Tribunal după 7 ani de activitate efectivă ca judecator. Aceeasi propunere și în privinta procurorilor: 7 ani vechime efectiva in functia de procurori pentru a promova la Parchetul de pe lângă Tribunal, 8 ani pentru promovare la DIICOT sau DNA, 10 ani vechime efectivă pentru promovare la Curtea de Apel sau la Parchetul de pe lăngă Curtea de Apel, 15 ani pentru a promova procuror la Parchetul de pe lângă ICCJ, 18 ani vechime efectivă în funcția de judecător pentru a promova la ICCJ.
  • Modificarea mandatelor de conducere ale judecătorilor și procurorilor: În prezent sunt de 3 ani, în Romania regula e de 4 ani. Propunem ca mandatele să fie tot de 4 ani.
  • Numirea în funcții de conducere la ICCJ: - Parțial se pastrează, parțial de modifică. Se păstrează: președintele ICCJ se numește de președintele României. Se modifică: propunerea nu o mai face plenul CSM, ci secția pentru judecători. Pentru judecători să decidă judecătorii, pentru procurori - procurorii.
  • Pentru funcțiile de procuror general, adjuncti, și DIICOT și DNA propunem să decidă sectia pentru procurori in baza aceluiași principiu, la propunerea ministrului Justiției. Cu alte cuvinte, Tudorel Toader elimină instituția președintelui României în numirea sau revocarea șefilor. Extinderea la 4 ani a duratei mandatului nu se aplică la mandatele actuale, dar noua procedură de revocare se va aplica.
  • O altă propunere: eliminarea posibilității de menținere în funcție a magistraților condamnați pentru vătămare corporală din culpă.
  • Eliminarea reîncadrării în funcția de judecător după pensionare.
  • Se extind motivele pentru care procurorul șef poate infirma soluțiile date de procurori în dosare. Acum este doar pe motiv de legalitate, nu se verifică și temeinicia soluției. 
  • Se înființează o a treia direcție pe lângă DNA și DIICOT care să ancheteze doar fapte comise de magistrați. Ca o garanție pentru independența judecătorilor vom avea un corp de 20 de procurori care să ancheteze faptele comise de magistrați.
  • Membrii CSM trebuie să se suspende din magistratură. Ei au în grijă administrare a unei puteri, nu trebuie să mai apară ca procurori sau judecători pe perioada mandatului.
  • Inspecția Judiciară trece în subordinea Ministerului Justiției, nu va mai fi în cadrul CSM.
  • Nu vor mai fi magistrați fără experiență de viață. Nu vor mai fi judecători la 23-24 de ani, cât au acum absolvenții INM. Candidații la INM trebuie să aibă vârsta minimă de 30 de ani și o experiență juridică de minim 5 ani. Țara are nevoie și de mediatori, noratri, avocați, consilieri juridici. Pentru că un magistrat poate schimba soarta, destinul unui om.

***

Modificările la legile justiției vizează în principal trei texte de lege: Legea privind statutul procurorilor și judecătorilor, legea privind organizarea judiciară și cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Tudorel Toader spunea, la începutul acestei luni, când a anunțat data la care va prezenta public proiectul, că au fost propuse modificări de fond, și nu de formă, dar și că intenționează să facă posibile și modificări la proiectul de lege privind grațierea unor pedepse.

"Pe plan legislativ, avem în vedere finalizarea și adoptarea Statutului funcționarilor din penitenciare, punerea în aplicare a Legii referitoare la recursul compensatoriu, posibile modificări ale proiectului de lege referitor la grațierea unor pedepse și posibilitatea consacrării legislative a măsurii supravegherii electronice", scria, acesta, pe Facebook.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a mers în iulie la Bruxelles pentru a discuta cu vicepreședintele CE, Frans Timmermans, despre legile privind Justiția. El a afirmat că pachetul va fi adoptat de Guvern pe 1 septembrie, urmând a fi transmis Parlamentului, reamintește News.ro.

Tudorel Toader a primit termen limită de prezentare a proiectul atât de la premierul Mihai Tudose, cât și de la președintele PSD Liviu Dragnea.

"În ceea ce privește funcționarea justiției, eu i-am cerut public și îi cer și acum și cred că va face să se ghideze după bunul simț, pe firesc, pe ceea ce știe dumnealui că trebuie să se schimbe în așa fel încât actul de justiție să fie mai eficient, în care judecătorii să fie mult mai stăpâni, mai liberi, mai protejați. Dacă va veni cu ele în ultima săptămână din august, este foarte bine. Să le prezinte, după care intră în dezbatere parlamentară transparentă, fără patimă, fără scandal, pe discuții așezate, pe argumente. Am înțeles că a fost și la Bruxelles. Așa trebuie lucrat. Trebuie prezentat ceea ce facem. Nu a mers să ia lumină, nu avem nimic de ascuns", afirma Liviu Dragnea la începutul acestei luni.

Premierul Mihai Tudose declara, în urmă cu câteva zile, că ministrul Justiției are o sarcină foarte grea, dar va finaliza pachetul de legi până la 1 septembrie.

"Are o sarcină foarte, foarte grea: de a finaliza acel pachet de reformă a justiției (...) Trebuie să o termine (...) până la 1 septembrie (...) Avem o serie de impuneri, unele Uniunea Europeană, unele de la Curtea Constituțională, trebuiesc făcute, trebuiesc reglementate.(...) Eu cred că trebuie să se întâmple odată și odată. A fost acea consultare publică extinsă, a fost discuția pe care a avut-o domnia sa cu Bruxelles-ul. A fost la Bruxelles, le-a prezentat ce și cum, a venit cu ok-ul de acolo", a declarat Tudose.

Ministrul Justiției va prezenta public acest proiect, miercuri, începând cu ora 11:00.