Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli.

În acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare, explică Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Există informații contradictorii privind utilizarea hipocloritului și capacitatea sa de a distruge virusul de pe suprafețe externe (drumuri) și din aer.

China a utilizat substanțe chimice la scară largă pe străzi, înainte de constatarea scăderii efective a cazurilor de contagiune. Totuși, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China (CCDC) a avertizat că ”nu trebuie să stropim în mod repetat, cu dezinfectanți, suprafețele externe, precum străzile, piețele, spațiile verzi, deoarece s-ar putea ajunge la poluarea mediului”.

”Hipocloritului de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfectarea străzilor, ci doar o dată, sau în mod excepțional, evitând expunerea populației în timpul aplicării”, recomandă OMS.