Jussi Kanner, expert în advocacy și reprezentant al Fingo, a venit la Bucureşti pentru a vorbi despre modul în care platforma finlandeză pentru dezvoltare va ajuta Preşedinţia finlandeză să promoveze dezvoltarea durabilă.

Prezent săptămâna trecută la Bucureşti, pentru a participa la Conferința la nivel înalt "Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă", Jussi Kanner, expert în advocacy și reprezentant al platformei finlandeze pentru dezvoltare Fingo,a împărtășit câteva gânduri despre preluarea Președinției la Consiliul Uniunii Europene de către Finlanda și prioritățile avute în vedere de Fingo pentru a sprijini implementarea Agendei 2030 alături de actorii societății civile.

Fingo e platforma naţională finlandeză a ONG-urilor - 300 - interesate de dezvoltarea durabilă şi de problemele globale. 

Implicată "activ şi de mult timp" în promovarea dezvoltării durabile şi a Agendei 2030 în Finlanda, UE, precum şi la nivel global, Fingo colaborează strâns în prezent cu FOND,  platforma similară din România, şi Crosol din Croaţia, în contextul trio-ului de la Preşedinţia UE: România, Finlanda şi Croaţia, spune Jussi Kanner. De asemenea, Fingo colaborează şi cu CONCORD, confederaţia europeană de organizaţii neguvernamentale pentru dezvoltare şi ajutor umanitar.

După ce Finlanda va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la România - la 1 iulie - Fingo va sprijini autorităţile finlandeze în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă.

Pentru Fingo, e important să continue "promovarea dezvoltării durabile şi implementarea Agendei 2030 în UE, astfel ca în următoarele priorităţi strategice pe care noua Comisie le va adopta dezvoltarea sustenabilă şi Agenda 2030 să fie principii directoare în luarea deciziilor politice în cadrul UE".

"În Finlanda, unul dintre subiectele pe care vrem să ne concentrăm e cel al provocării paradigmei creşterii economice. Vrem să vedem modul în care Produsul Intern Brut ghidează în prezent luarea deciziilor şi anumite politici", precizează Jussi Kanner.

Pe durata Preşedinţiei finlandeze va fi organizată şi o conferinţă internaţională privind dezvoltarea durabilă la Helsinki, la sfârşitul lunii octombrie.

Finlanda are o lungă tradiţie în promovarea dezvoltării durabile, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. 

În ceea ce priveşte România, dezvoltarea sustenabilă reprezintă o prioritate pentru Guvernul României şi pentru Preşedinţia română a Consiliului UE.

"În 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un plan de acţiune pentru oameni, pentru planetă şi pentru prosperitate. Într-o societate sustenabilă, nimeni nu este lăsat în urmă...România este un susţinător puternic al dezvoltării sustenabile, iar Agenda 2030 este o foaie de parcurs pe care am decis să o urmăm, asigurându-ne că satisfacem nevoile prezentului fără să compromitem capacitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi. Din acest motiv, Guvernul României consideră că implementarea obiectivelor de dezvoltare de durabilă este o prioritate naţională", a declarat la conferinţa de săptămâna trecută vicepremierul Viorel Ştefan.