Premierul luxemburghez a vorbit de lipsa de stabilitate din România și a subliniat că e important să nu existe un vid instituțional în această etapă. Premierul din Saxonia consideră că România ar fi pierdut la capitolul imagine în cazul unei demisii.

Premierul din Luxemburg, Xavier Bettel, a criticat lipsa de stabilitate din România.

”Vizita mea are loc într-un moment în care ceea ce caută un investitor pentru a veni în țara dvs nu găsește, și anume stabilitate. Trebuie să fiu foarte deschis cu dvs: e foarte greu să convingi un investitor din țara mea să vină mâine să investească la București, în condițiile în care întrebarea e cum va continua politica în România, cine va fi în funcție ... de aceea vă doresc din tot sufletul, doresc României să găsească o soluție durabilă și de stabilitate care să permită renașterea acestei încrederi necesare pentru orice investitor” care dorește să vină în România, a declarat, la Palatul Victoria, Xavier Bettel, în cadrul unei conferințe comune de presă cu premierul Sorin Grindeanu.

Întrebat cum se vede imaginea României în contextul crizei politice, mai ales că România era un pol de stabilitate în regiune, premierul luxemburghez a explicat că în toate țările apar crize politice, dar e important să existe ”instituții care să funcționeze” și să fie găsită ”cât mai repede o soluție pe termen lung” pentru a reda încrederea investitorilor.

Un jurnalist din țara sa l-a întrebat pe Xavier Bettel dacă nu este ”un pic bizar” să discute cu un premier care nu se mai bucură de susținerea partidului care l-a propus, dar premierul luxemburghez a replicat: ”Ceea ce e important în această etapă este funcționarea instituțiilor, pentru a nu lăsa un vid, iar omologul meu e aici, e prim-ministru, e șeful Guvernului din România, atât timp cât nu există un alt șef de guvern numit de președintele țării. Am venit aici să mă întâlnesc cu omologul meu și țin această conferință de presă cu omologul meu”.

Prim-ministrul landului german Saxonia, Stanislaw Tillich, a declarat vineri, într-o conferință de presă organizată la Sibiu, că România ar fi pierdut în imagine la nivel internațional, dacă premierul Grindeanu ar fi demisionat, relatează Agerpres.

"Dacă premierul României s-ar fi retras ieri, atunci România ar fi pierdut în imagine, la nivel internațional. Aveți o Constituție, aveți legi care precizează modul în care este ales sau demis un prim-ministru, iar acestea nu prevăd ca un șef de partid să poată să ia această decizie. Prim-ministrul a ținut cont de lege în acest caz și important este pentru imaginea României că legea guvernează în țară", a precizat Stanislaw Tillich, membru al CDU, partidul cancelarului Angela Merkel.

Întrebat dacă situația politică actuală din România afectează interesul investitorilor nemți pentru țara noastră, el a spus: "Cred că da". 

Joi, în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, Stanislaw Tillich l-a felicitat pe premierul Sorin Grindeanu pentru decizia anunțată miercuri seară de a nu demisiona din funcție. 

''Felicitări pentru decizia de aseară (de a nu demisiona din funcția de prim-ministru al României - n.r.)", i-a transmis premierul Landului Saxonia lui Sorin Grindeanu în debutul întrevederii oficiale pe care aceștia au avut-o la Palatul Victoria, potrivit unei înregistrări video care a fost postată, joi, pe site-ul Guvernului.