Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aflat duminică, la Loman, în mijlocul crescătorilor de ovine din Munții Sebeșului. El a cumpărat mai multe produse specifice zonei şi a vorbit despre relaţia dintre cioban şi câine.

Petre Daea și-a cumpărat peste cinci kilograme de ceapă roșie de Pleș, pentru care a plătit 30 de lei, deși producătoarea i-a cerut doar 20 de lei. Ministrul a apreciat că e prea puțin, precizând că apreciază munca femeii, insistând pentru a primi mai mult, scrie Ziarulunirea.ro.

Ministrul Agriculturii le-a spus fermierilor că numărul câinilor de la stână este stabilit de fiecare cioban în parte și nu este impus.

"Noi am stabilit să nu existe un anumit număr (de câini la o stână - n.r.). Numărul este stabilit de fiecare cioban în parte pentru că el știe câți câini îi trebuie, unde îi trebuie. Nu câinii sunt dușmanii naturii. Fiecare oier își cunoaște interesul. Nu cred că trebuie noi să-i învățăm câți câini să aibă și câți să-i apere. Dimpotrivă, trebuie să-i lăsăm pe ei în liniștea lor, în arealul lor, în gândirea lor corectă, puternică și extrem de necesară pentru că în lupta cu natura câștigătorii de regulă sunt cei puternici și bine echilibrați. Mă bucur că această categorie de oameni, acești bravi stăpâni ai muntelui sunt la ei acasă și știu cum să se gospodărească, iar astăzi au fost secvențe excepționale”, a spus Petre Daea, răspunzând unei întrebări.

Daea a adăugat că prietenul numărul unu al ciobanilor este câinele.  

Totodată, el a oferit sfaturi pentru o viaţă mai lungă: "Dacă am fi tot timpul ca astăzi, liniştiţi, să ne uităm la ceea ce este frumos, să stăm pe platourile acestea ale naturii şi să ne dăm mâna unii cu alţii şi să savurăm acest moment, cred că am trăi şi mai mult şi mai bine şi am avea de câştigat toţi".