Premierul a dat aceste asigurări la începutul reuniunii Guvernului şi Conferinţei Preşedinţilor Parlamentului European. Antonio Tajani a avut o întrevedere şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Parlamentul European e un partener cheie pentru Preşedinţia română a Consiliului UE, apreciind abordarea Legislativului şi a preşedintelui Tajani privind consolidarea proiectului european şi adâncirea procesului de integrare în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni.

"Suntem conştienţi de complexitatea contextului în care vom deţine Preşedinţia Consiliului UE, marcat de multiple provocări cu impact atât asupra cetăţenilor, cât şi asupra guvernelor. De aceea, suntem în aceaşi măsură realişti şi ambiţioşi privind mandatul", a mai declarat preşedintele Klaus Iohannis.

"Cred cu tărie că împărtăşim aceleaşi interese europene şi acelaşi obiectiv, al unei Uniuni prospere, sigure şi puternice", a spus preşedintele, adăugând că Summitul de la Sibiu va fi un "moment cheie" pentru viitorul proiectului european.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European a amintit faptul că alegerile europarlamentare vor avea loc pe durata Preşedinţiei române:

"În mandatul preşedinţiei române se vor organiza alegerile europarlamentare, de aceea este foarte important să trimitem un mesaj constructiv cetăţenilor europeni cu privire la munca pe care o facem noi. Dumneavoastră aveţi un rol foarte important pentru noi, pentru că dumneavoastră nu sunteţi doar preşedintele ţării, preşedintele României, ci sunteţi membru în Consiliul European, şi avem nevoie de ajutorul dvs pentru două - trei chestiuni care sunt cruciale pentru Parlamentul European".

***

După întrevederea cu Dăncilă, preşedintele PE a ajuns la Palatul Cotroceni.

***

Viorica Dăncilă l-a asigurat pe preşedintele PE, Antonio Tajani, că România îşi propune să aibă o Preşedinţie "ambiţioasă şi realistă".

  • Având în vedere că în perioada Preşedinţiei noastre se încheie agenda strategică 2014-2019 aşteptările sunt foarte mari, iar răspunsurile pe care le vom da sunt răspunsurile aşteptate de toate instituţiile europene.
  • vom acorda atenţie Balcanilor de Vest şi Parteneriatului Estic, dar şi Strategiei Dunării.

Antonio Tajani: ne dorim să aveţi o primă Preşedinţie de succes, sunt foarte multe dosare pe care trebuie să încercăm să le încheiem.

  • am discutat despre priorităţile PE privind Brexit: drepturile cetăţenilor europeni în UK şi ale britanicilor din UE, frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.
  • cu toţii avem încredere în negociatorul-şef Michel Barnier, vom colabora strâns cu Preşedinţia română.
  • am solicitat cooperarea Guvernului român pentru a obţine un acord privind migraţia, în special la reformarea Acordului de la Dublin.
  • am primit garanţii din partea Guvernului pentru a face eforturi în vederea unei soluţii privind CFM, ar fi bine să se ajungă la un acord înainte de europarlamentarele din mai.
  • în PE, există o rezistenţă foarte mare în legătură cu propunerile Comisiei privind PAC şi politica de coeziune, s-ar putea să le respingem, nu dorim să se reducă fondurile pentru aceste două politici.
  • am discutat şi despre statul de drept, valorile fundamentale ale UE trebuie apărate în toate statele membre.
  • suntem pregătiţi să colaborăm cu Preşedinţia română, la Summitul de la Sibiu vom avea ocazia să lansăm un mesaj puternic.
  • cred că a venit momentul să accelerăm aderarea României la Spaţiul Schengen.

***

"Vreau să vă asigur încă de la început că România este pregătită pentru a prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Suntem pregătiţi atât din punct de vedere organizatoric şi logistic, dar şi din punctul de vedere al programului pe care îl avem pentru preluarea Preşedinţiei. În scurt timp, în Parlamentul României, va fi votată ultima formă a programului preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", a declarat Dăncilă, la începutul reuniunii Conferinţei Preşedinţilor Parlamentului European şi a Guvernului României, care are loc la Palatul Victoria, relatează Agerpres.

 

Dăncilă a precizat că discuţiile din cadrul reuniunii vor fi axate pe teme importante pentru Uniunea Europeană, precizând că subiectele legate de pregătirea României pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE "vor aduce plusvaloare".

"În acelaşi timp, ne va ajuta să vedem punctele comune în ceea ce priveşte atât viitoarea preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, cât şi din punct de vedere al Parlamentului European", a spus premierul.