Premierul i-a asigurat pe socialiștii europeni că PSD nu face campanie pentru referendum, deși social-democrații au susținut contrariul. De asemenea, întrebată despre mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, aceasta nu a dat niciun răspuns.

"Nu a fost neapărat o ședință împotriva lui Dăncilă. Au fost câteva persoane care au ridicat probleme legate de corupție, de lupta împotriva spălării banilor, de Directiva care nu a fost pusă încă în aplicare, de referendum, de mutarea Ambasadei la Ierusalim și n-a răspuns, de modificarea Legilor justiției. Întrebări s-au pus, a fost și criticată, au fost și colegi care au felicitat-o că e premier. A fost o ședință normală", a declarat Cătălin Ivan pentru EurActiv.ro.

Ivan a mai precizat că Dăncilă a fost întrebată la Bruxelles și despre protestul din 10 august și despre modul în care Jandarmeria a intervenit, iar aceasta a spus că jandarmii și-au făcut datoria.

De asemenea, Ivan a precizat pentru EurActiv că premierul a fost chestionată cu privire la toate temele importante din România, dar nu a răspuns la toate, cum ar fi decizia mutării Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Au abordat toate temele, dar n-a răspuns la toate. (...) Mutarea (Ambasadei - n.r.) la Iersualim nu a răspuns", a mai precizat eurodeputatul.

Viorica Dăncilă le-ar mai fi spus celor de la Bruxelles că PSD nu se va implica deloc în campania pentru referendum. 

"La referendum a spus că PSD nu se va implica deloc și nu va face campanie pentru referendum, deși Dragnea a spus că se va implica și vor facem campanie, deci aici folosim un dublu limbaj. Ce spune în țară a spus și aici. Aceleași nimicuri", a mai explicat Ivan.

Eurodeputatul S&D, fost membru PSD, a publicat pe Facebook o înregistrare cu momentul în care Viorica Dăncilă dă asigurări că social-democrații nu vor face campanie:

"Nu e îndreptată (modificarea Constituției - n.r.) spre o anumită orientare sexuală, sub nicio formă, vom vedea ce va ieși, dacă vor veni la vot. PSD nu va face campanie ... nu va face campanie ... e obligația tuturor să facă acțiuni care să arate ce înseamnă acest referendum. dar nu vom face o campanie pentru a se lua o decizie sau alta", a spus Dăncilă la Bruxelles.

PSD a stabilit deja că se va implica pentru a susține referendumul

În pofida asigurărilor date colegilor europeni de Viorica Dăncilă, PSD a anunțat, în repetate rânduri, că se implică de partea celor care au inițiat referendumul.

Recent, la inițiativa Coaliției pentru Familie, aflată în spatele referendumului privind revizuirea Constituției, liderii din Prahova ai principalelor partide parlamentare - cu excepția USR - s-au întâlnit marți, la biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Bănești, cu mai mulți preoți, primari și simpli cetățeni pentru a discuta despre referendum, potrivit Campinatv.ro.

Din partea PSD au participat Bogdan Toader, președintele filialei din Prahova și președinte al Consiliului Județean, senatorul Emanoil Savin, dar și alți primari social-democrați din județ.

Pe 24 septembrie, Liviu Dragnea a anunțat că în ședința Biroului Permanent Național al PSD s-a decis organizarea unei campanii de informare a populației cu privire la tema referendumului din 6-7 octombrie.

Pe 12 septembrie, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a explicat în detaliu pentru Mediafax cât de puternică va fi implicarea partidului.

"Susținem și inițiativa BOR și a altor culte care sunt pentru legătura sacră între bărbat și femeie și în sensul ăsta s-a stabilit că va fi o comunicare publică standard la nivelul central al partidului că susținem această inițiativă. Vor vota toți membrii noștri și toți simpatizanții, prietenii și familiile lor la acest referendum. Va fi și o comunicare teritorială în funcție de specificul fiecărui județ și sperăm să fie prezenți, la acest referendum, cât mai mulți români, pentru că este foarte important pentru tradițiile noastre strămoșești, pentru cultura neamului românesc, pentru viitorul copiilor noștri”, a declarat pentru Mediafax Ștefănescu.

Întrebat dacă PSD a decis să îndemne populația să voteze pentru revizuirea Constituției în sensul în care să se stipuleze că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, nu între soți, Codrin Ștefănescu a spus că partidul își asumă "total" acest mesaj.

La sediul central al partidului au avut loc mai multe discuții ale liderilor județeni ai PSD cu Liviu Dragnea pe tema organizării campaniei pentru referendum, dar nu toți au fost încântați, mai ales că fiecare organizație va trebui să suporte cheltuielile pentru campania locală.

Potrivit unor surse social-democrate citate de HotNews.ro, s-a stabilit targetul pentru fiecare organizație locală. Astfel, fiecare organizație trebuie să scoată același număr de votanți ca la ultimele alegeri parlamentare.

Majoritatea liderilor din teritoriu au spus că referendumul pentru familie nu reprezintă interes în teritoriu și că va fi greu să convingă oamenii de utilitatea lui și, în urma acestor discuții,  conducerea PSD a decis organizarea pe două zile a  referendumului, pentru a crește șansele validării referendumului - prezență minimă la vot de 30%.