Viorica Dăncilă le-a servit foştilor colegi mai multe dezinformări în legătură cu situaţia din România, dar a avut grijă să-i acuze pe alţi români de dezinformarea europenilor.

"Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer însă aceeași prețuire și același respect pentru poporul român pe care îl reprezint", şi-a început premierul Viorica Dăncilă discursul de miercuri în Parlamentul European, deşi nu a cerut nimeni socoteală României.

În continuare, premierul a lansat un atac furibund la adresa MCV, făcându-se că nu ştie cine redactează raportul.

"Este legitim să ne întrebăm: în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituții, despre numirile de magistrați, despre lupta anticorupție. Este foarte bine! Dar nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și instituțiile din justiție.În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete, în numele luptei anticorupție. Există decizii judecătorești care arată cum s-au falsificat probe, cum s-au modificat transcrierile unor interceptări pentru a crea vinovății sau cum erau șantajați martorii pentru a depune mărturii mincinoase.
Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Asta înseamnă că acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat", a susţinut Dăncilă, preluând o ştire falsă lansată de colegul de partid Claudiu Manda.

Preşedintele Comisiei de control parlamentar a activităţii SRI a declarat în mai că, în perioada 2005 - 2016, au fost autorizate peste 300.000 de mandate de supraveghere, explicând că, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul persoanelor intercepate trece de şase milioane, iar cifra ar putea să fie mai mare.

În replică, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a precizat că numărul de mandate de securitate naţională solicitate de serviciu, în perioada 2004 – 2016, se ridică la 28.784.

”În afară de acestea mai există mandatele de supraveghere tehnică. Aici intră toate infracţiunile de drept comun, toate mandatele de supraveghere a Poliţiei pentru infracţiuni ca furturi, delapidare, violenţă domestică. Aici nu vorbim despre interceptarea convorbirilor telefonice făcută de către SRI. Este profund incorect că se amestecă toate infracţiunile de drept comun săvârşite în România, pentru care au fost emise de către judecători mandate de supraveghere tehnică, cu mandatele de securitate naţională”, a mai spus Marincea.

Viorica Dăncilă a cerut să i se spună în mod oficial cine a redactat rapoartele MCV, deşi acest lucru e cât de poate de public. Dacă chiar n-a aflat până anul acesta cine şi cum redactează rapoartele, cu siguranţă a aflat anul acesta.

"Și cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a omis, din neglijență sau cu rea-credință, aceste realități de neconceput în Uniunea Europeană!".

Viorica Dăncilă a dat şi un citat atribuit Comisiei de la Veneția: "În sistemul sovietic, parchetul a reprezentat un mijloc puternic de a controla puterea judecătorească”.

Folosindu-se de numărul mare de plângeri împotriva magistraţilor, premierul a susţinut fără să roşească faptul că au fost, probabil, influenţaţi în dosar.

"În ultimii 4 ani, peste 3.000 de magistrați au fost cercetați de DNA. Practic, jumătate dintre magistrații din România au avut, ani de zile, dosare, prin care, probabil, au fost influențați să dea soluții stabilite în afara sălii de judecată. Nu o spun doar eu, o spun cu multă îngrijorare asociațiile de magistrați din România", a spus Dăncilă.

De altfel, coaliţia PSD-ALDE foloseşte de mai mult timp aceste cifre pentru a-şi justifica atacurile la independenţa justiţiei.

După plen, şi eurodeputata PSD Claudia Ţapardel a făcut referire la numărul de dosare penale, dar a spus că poate nu e vorba de 50%, ci de 30%.

Explicaţia e însă foarte simplă, şi nu are nicio legătură cu influenţarea deciziilor.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a explicat în august 2018, la RFI, că, de fapt, acele plângeri împotriva judecătorilor şi procurorilor au fost făcute de diverşi inculpaţi, anchetaţi de magistraţii respectivi.

"Se face caz şi se manipulează foarte mult o cifră, care a fost cerută de Inspecţia Judiciară Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu mai multe mii de procurori şi judecători, care pasămite ar fi avut dosare la DNA. Ei bine, o să vedeţi că în urma verificărilor pe care le-am făcut noi în Ministerul Public, o să venim cu o cifră mai mare de judecători şi de procurori, care pasămite au avut dosare în Ministerul Public. Ce sunt acestea, de fapt? Din păcate, în ultimii ani, toţi inculpaţii şi-au însuşit foarte bine dreptul lor de a avea acces la justiţie. Nici un inculpat nu a ezitat să depună plângere împotriva poliţistului care a înregistrat dosarul penal, a procurorului care a exercitat acţiunea penală şi a judecătorului sau judecătorilor, pentru că în complet sunt mai mulţi judecători, care pasămite în mod abuziv i-au condamnat", a precizat Lazăr.

 

"Şi aşa avem noi mii de dosare, în baza liberului acces la justiţie, care este înţeles în această manieră penibilă de anumite persoane. Noi trebuie să facem o anchetă efectivă la fiecare denunţ pe care astfel de persoane îl fac şi iată cum se manipulează o statistică, arătând că acele mii de judecători şi procurori ar fi fost ţinuţi, pentru a fi şantajaţi la momentul oportun, de cine, de DNA, care de asta ar fi obţinut atâtea condamnări. Ei bine, este o manipulare pentru persoane care sunt de condiţie intelectuală foarte modestă, presupun",

 

a mai spus Procurorul general.

Liniştită că Europa a aflat în sfârşit de "abuzurile" din România, Dăncilă a reluat teza eurodeputaţilor PSD din Comisia LIBE, potrivit căreia şi jandarmii din Belgia sau Spania bat protestatarii paşnici.

După ce a servit dezinformările primite la plic de la partid, Viorica Dăncilă i-a acuzat, în cuvântul de final, pe românii care dezinformează în Europa, nominalizând-o pe Monica Macovei.

Şi eurodeputaţii din PSD şi ALDE au avut acelaşi discurs ţâfnos la adresa UE, făcând scandal pe motiv că au fost nedreptăţiţi atunci când s-a stabilit cine ia cuvântul la dezbatere.


Liderul social-democraţilor români din PSD, Dan Nica a mințit şi el cu privire la numărul achitărilor din România în cazurile de corupție.

Nica a susţinut, printre altele, că 98% dintre cei trimişi în judecată pentru corupţie au fost achitaţi în România. Situația stă, de fapt cu totul altfel. Conform raportului de activitate al DNA, principala instituție care instrumentează dosare de corupție, procentul de achitări a fost în 2017 de 10%, fiind sub media europeană. De altfel, și în 2016 procentul a fost tot de 10%.

După intervenţia premierului în plen, ei au organizat o conferinţă de presă - la care a participat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader - în care au reluat dezinformările şi acuzaţiile la adresa UE.