Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut luni la Davos mai multe arme pentru țara sa, „sancțiuni maxime” împotriva Moscovei, precum și suspendarea completă a comerțului cu Rusia.

„Sancțiunile ar trebui să fie maxime pentru ca Rusia și orice potențial agresor care vrea să ducă un război brutal împotriva vecinului său să cunoască în mod clar consecințele imediate ale acțiunilor sale”, a afirmat Zelenski în cursul unei intervenții prin videoconferință la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF), relatează AFP și EFE, preluate de Agerpres.

„Nu ar trebui să existe niciun fel de comerț cu Rusia”, a insistat el, cerând, între altele, instituirea „unui embargou asupra petrolului rusesc” și măsuri împotriva „tuturor băncilor rusești, fără excepție”, pledând pentru „crearea unui precedent pentru retragerea completă a tuturor întreprinderilor străine de pe piața rusă”, cărora le-a propus să-și continue activitatea în Ucraina și să participe la reconstrucția țării după război.

Le „invităm să continue să opereze în Ucraina, o piață de 40 de milioane de persoane (...). Vă invit să faceți parte din procesul de reconstrucție a țării, o sarcină mare (...), trebuie să reconstruim orașe întregi”, a spus Zelenski, insistând asupra creșterii presiunii asupra Rusiei, prin „sancțiuni convingătoare”.