Ambasada SUA i-a premiat joi pe câștigătorii concursului video pentru liceeni "De ce fiecare vot contează”. Chiar dacă nu pot încă vota, participanții au înțeles importanța votului și cum trebuie ”hrănită” democrația.

Concursul a fost lansat pe 13 februarie 2019, pentru a crește gradul de conștientizare privind participarea civică a tinerilor din România. Ambasada SUA a primit 76 de clipuri video de la 21 de licee din București și nouă licee din țară. Juriul, alcătuit din membri ai Misiunii diplomatice americane în România, a luat în considerare mesajul civic, originalitatea, creativitatea și calitatea materialelor primite.

Concursul a avut 10 finaliști dintre care au fost selectați câștigătorii.

Primul loc a fost obținut de Alexandru Claudiu Năstase, de la Colegiul tehnic de aeronautică Henri Coandă. Pentru tânărul licean, motivația votului e foarte simplă: ”Practic, pentru noi votăm”. 

Năstase a precizat pentru EurActiv că s-a gândit să facă acest video, deoarece a simțit în jurul său că multă lume n-are încredere, că oamenii au impresia că nu se schimbă nimic: ”Am zis să le dau o mână de ajutor”.

Maria Chițu Sinescu și Catinca Apostol de la Colegiul Național Sfântul Sava s-au clasat pe locul al doilea: ”Am decis să participăm la acest concurs, deoarece e foarte important ca generațiile tinere să fie educate în legătură cu importanța votului. Votul reprezintă un drept fundamental, pe care orice om ar trebui să și-l exercite”.

Vladimir Trașă și Ioan Scripcariu de la Colegiul Național Spiru Haret s-au clasat pe locul 3. Despre participarea la vot, Trașă spune că e ”cel mai simplu mod să avem un efect asupra țării în care trăim”.

Consilierul de Presă și Cultură al Ambasadei SUA, Merry Miller, a declarat că, inspirată de lucrările tinerilor, s-a înregistrat pentru a vota în Texas, lucru pe care nu-l făcuse, deoarece nu a mai locuit în acest stat în ultima perioadă.


 mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm