Președintele Ungariei, Tamas Sulyok, nu participă marți la Summitul Formatului București 9 (B9), un grup de țări europene aflate pe Flancul Estic al NATO, de la Riga, a anunțat biroul de presă președintelui leton.

Reuniunea nu se va încheia cu o declarație comună a celor nouă țări, a adăugat biroul de presă. E pentru prima dată de la înființarea B9, în 2015, când summitul nu va avea o declarație comună, scrie Reuters, preluată de Euractiv.

În schimb, va fi emisă o declarație în numele președinților Letoniei, României și Poloniei, care găzduiesc în comun reuniunea de la Riga, a declarat luni pentru Reuters un purtător de cuvânt al președintelui leton Edgars Rinkevics.

Ungaria și celelalte națiuni din Europa Centrală dezaprobă decizia premierului Viktor Orban de a menține legături strânse cu Rusia și de a refuza să dea arme Ucrainei.

”Ungaria va fi reprezentată de ambasadorul în Letonia”, a spus o purtătoare de cuvânt.

Ea a precizat că biroul de presă al lui Sulyok poate răspunde la ”întrebări legate de agenda președintelui ungar”.

Președintele Ungariei nu a răspuns la solicitarea Reuters, trimisă după încheierea programului de lucru.

De la reuniune a lipsit și președinta Slovaciei, aflată la final de mandat.

Președinții Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României și Slovaciei participă de obicei la summit-urile anuale ale Formatului București 9. Aceste state sunt membre atât ale NATO, cât și ale Uniunii Europene.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, participă la summitul de la Riga, pentru a miercuri să viziteze Budapesta ”pentru a discuta despre neparticiparea Ungariei de la misiunea NATO pentru Ucraina”, a declarat luni Viktor Orbán.

Ungaria a semnalat săptămâna trecută că nu are de gând să renunțe la importurile de gaze naturale din Rusia și că a încercat să aprofundeze relațiile de afaceri cu Moscova în domenii care nu se află sub sancțiunile internaționale.

Potrivit unor surse citate de Financial Times, diplomații din statele membre ale Formatului București 9 au discutat posibilitarea excluderii Ungariei de la viitoarele reuniuni.

La întâlnirile recente, Ungaria a respins concluziile comune ale grupului referitoare la creșterea ajutorului acordat Ucrainei și s-a opus oricăror decizii NATO de a consolida sprijinul militar pentru Kiev.

Prim-ministrul Viktor Orbán a declarat luna trecută că încearcă să ”redefinească” condițiile aderării țării sale la NATO. din cauza opoziției sale față de sprijinul acordat de alianță Ucrainei.

Tacticile de blocare ale Ungariei în UE în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei și discuțiile privind aderarea Kievului i-au făcut, de asemenea, pe mulți aliați să-și piardă răbdarea.

Conform unor oficiali, nu va exista o declarație comună din cauza opoziției Ungariei.

Discuțiile privind excluderea Budapestei sunt ”foarte serioase”, a spus o sursă, adăugând că ”probabil că ne întâlnim în acest format pentru ultima dată”. O a doua sursă a spus că la ultimele întâlniri au avut discuții ”dure” și că ar fi dificil să se organizeze reuniuni viitoare dacă nu va exista cooperare. 

Bulgaria s-a opus unei declarații comune

După reuniune, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu s-a discutat despre nicio excludere și nici nu se va discuta: ”Este o informație de tip fake news. Nu a fost o temă asta și nu este prima dată când un stat nu este reprezentat chiar de președinte, chit că ar fi optim ca reprezentarea să fie la cel mai înalt nivel posibil”.

El a recunoscut în schimb că un stat membru - pe care nu l-a numit, dar care este Bulgaria, potrivit presei bulgare - ”nu a putut să fie de acord cu aceste concluzii și cutuma care a fost dezvoltată chiar în Uniunea Europeană este că, atunci când nu se găsește un limbaj comun, cel care conduce sau cei care conduc respectiva întrunire pot emite un comunicat în numele celor care s-au adunat, lucru care se întâmplă și acum”.

”Nu este nimic ieșit din comun și în realitate nu este o problemă. Noi în B9 nu luăm decizii, noi ne consultăm, formulăm puncte de vedere cu care credem că facem NATO să funcționeze mai bine”, a mai spus Iohannis.