Președinta Comisiei Europene a anunțat joi, la Kiev, că luna aceasta Executivul de la Bruxelles va adopta al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Autoritățile ucrainene promit reforme în vederea aderării rapide la UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit joi la Kiev, unde are loc o ședință comună a CE și a Guvernului ucrainean, înainte de summitul de vineri.

"Suntem aici împreună pentru a arăta că UE este alături de Ucraina la fel de ferm ca niciodată. Și pentru a ne adânci și mai mult sprijinul și cooperarea”, a scris ea pe Twitter.

Președintele ucrainean Volodomirr Zelenski a mulțumit UE pentru sprijinul său, inclusiv în dosarul privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar. Cu toate acestea, el și-a exprimat dezamăgirea că ritmul sancțiunilor UE împotriva Moscovei a "încetinit ușor" în ultimele luni.

La conferința comună de presă, von der Leyen i-a răspuns: "Vom introduce, împreună cu partenerii noștri din G7, o plafonare a prețurilor suplimentară pentru produsele petroliere rusești, iar până pe 24 februarie – exact un an de la începutul invaziei – ne propunem să avem al 10-lea pachet de sancțiuni în vigoare", scrie Deutsche Welle.

Șefa CE e însoțită de 15 comisari, printre care și Înaltul Reprezentant pentru politică externă, Josep Borrell.

"Europa a fost alături de Ucraina din prima zi. Și va rămâne alături de voi pentru a învinge și pentru a reconstrui", a spus el.

De asemenea, Borrell a anunțat o dublare a numărului trupelor ucrainene care urmează să primească fie antrenate în state membre UE în acest an. 30.000 de soldați vor fi pregătiți de mai multe state membre ale Uniunii în 2023.

El a promis și 25 de milioane de euro detectarea minelor din zonele recucerite de forțele ucrainene. 

Care e agenda summitului?

Vineri vor avea loc discuții privind ajutorul militar oferit Ucrainei, precum și perspectiva de aderare la UE. Kiev a primit statutul de țară candidată în iunie anul trecut. Dar UE a precizat în mod clar că nu va admite o țară aflată în război. În plus, Ucraina trebuie să facă reforme politice și financiare serioase.

În privința reformelor politice, Von der Leyen a lăudat eforturile depuse de Ucraina până acum, spunându-i lui Zelenski: "Vă felicit pentru că ați reacționat atât de rapid la nivel politic pentru a vă asigura că lupta împotriva corupției dă rezultate tangibile și este intensificată în continuare".

Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri că au percheziționat domiciliile miliardarului Igor Kolomoiski și ale fostului ministru de interne Arsen Avakov, precum și sediul Fiscului ucrainean, în timp ce conducerea direcției vamale a fost demisă. Înalți responsabili ai Ministerului Apărării au primit de asemenea vizita anchetatorilor.

Aceste descinderi au loc la o săptămână după demiterea unor înalți responsabili în urma unei afaceri de corupție privind aprovizionarea armatei, primul scandal de amploare de la invazia rusă în urmă cu aproape un an.

"Se va face dreptate", a afirmat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce șeful Serviciului de securitate ucrainean (SBU), Vasil Maliuk, a spus că este vorba despre o campanie pentru "a da o lovitură dușmanului din interior".

Într-un interviu acordat Der Spiegel, premierul Denis Șmîhal a declarat că Ucraina va înființa "un sistem complet anticorupție", pentru a le demonstra partenerilor occidentali "toleranța zero'' față de acest flagel.

El a dat asigurări că, în pofida războiului, Kievul va îndeplini cele șapte recomandări stabilite de Bruxelles. Șmîhal susține că țara sa ar putea adera la UE în doi ani.

Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, a reamintit însă că  procesul de aderare la Uniunea Europeană al Ucrainei e ''un maraton, nu un sprint''.

Desființarea orfelinatelor de sorginte sovietică

La conferința comună de presă, Zelenski a anunțat că Executivul de la Bruxelles va ajuta Kievul să înceapă o reformă a orfelinatelor, "o moștenire din perioada sovietică".

"Nu e doar o schimbare instituțională, războiul ne face să avansăm, e o schimbare civilizațională pentru Ucraina, către o atitudine complet diferită față de o ființă umană", a spus președintele ucrainean.