Începând de luni, 20 decembrie 2021, cetățenii care intră în România nu vor mai completeza declarația epidemiologică, verificată până acum la punctele de trecere a frontierei. Datele din declarația epidemiologică se regăsesc în formularul digital.

Guvernul susține că formularul digital de intrare în România va scurta timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei prin faptul că cetățenii vor avea de trecut un singur filtru, nu două ca până în prezent, verificarea datelor fiind făcută automatizat. 

”Formularul digital de intrare în România (PLF) va intra în vigoare începând cu 20 decembrie a.c. și va putea fi completat electronic în aplicația https://plf.gov.ro începând cu 19 decembrie pentru ca toți cetățenii care vin în țară să aibă suficient timp să îl acceseze”, precizează Executivul.

Formularul dezvoltat de STS nu trebuie tipărit pentru că în momentul trecerii punctelor de frontieră, la scanarea cărții de identitate/pașaport, va permite afișarea datelor din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră. 

Formularul digital trebuie completat cu maximum 24 de ore înainte de prezentarea la punctele de trecere a frontierei.

Datele trebuie introduse corect pentru că sistemul informatic este interconectat cu DEPABD și Poliția de Frontieră pentru validarea datelor de identitate și Corona-forms, aplicația unde se regăsesc persoanele infectate cu SARS-CoV-2, izolate sau carantinate. 

Documentul este utilizat deja la nivelul a 18 state membre.