Premierul Viorica Dăncilă a nominalizat miercuri trei politicieni din ALDE pentru portofoliile de miniștri vacante. Aceștia au fost excluși imediat după anunț, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

UPDATE

Călin Popescu-Tăriceanu anunță că cei trei disidenți din ALDE care au acceptat să fie propuși miniștri în cabinetul Vioricăi Dăncilă ”sunt decăzuți din calitatea de membri ALDE cu efect imediat”.

+++

"Domnule preşedinte Iohannis, respingeţi propunerile de astăzi ale premierului Viorica Dăncilă şi puneţi capăt acestui târg de parlamentari şi de miniştri. Viorica Dăncilă trebuie să vină în Parlament. Fac apel la partidele de opoziţie să semneze pactul pentru anticipate şi să începem acest proces cu moţiunea de cenzură. Este timpul să ne întoarcem la oameni!", a scris liderul USR, Dan Barna, pe Facebook.

 

Declarații:
  • am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabilitate și, dincolo de interesul personal sau de miza politică, importante sunt România și românii și au decis să respecte votul oamenilor din 2016 și programul de guvernare pe care ni l-am asumat împreună.
  • e important să continuăm guvernarea pentru a oferi stabilitate, să ne mobilizăm pentru consolidarea imaginii României în plan extern, mai ales în acest moment când trebuie să susținem reprezentantul nostru pentru Comisia Europeană.
  • voi transmite președintelui nominalizările pentru Mediu - Grațiela Gavrilescu, care va fi și vicepremier, pentru Energie - Ion Cupă, pentru Relația cu Parlamentul - Ștefan Băișanu. 
Cei trei sunt membri ALDE, fiind propuși în locul colegilor lor care și-au dat demisia în momentul în care ALDE a ieșit de la guvernare.
  • totodată, premierul a anunțat că îi va trimite în această după-amiază președintelui și nominalizări pentru alte trei ministere unde expiră în curând interimatele: MAI - Dan Chirilă, actual secretar de stat, Educație - Camelia Gavrilă și vicepremier pe probleme economice - Dan Matei. 

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că, dacă vreun membru ALDE va accepta ocuparea unei funcții publice fără acordul partidului, acesta va fi automat radiat din formațiune.

”Imediat după şedinţa de Guvern de astăzi, îmi voi depune demisia la Secretariatul General atât din funcţia de ministru al Mediului, cât şi din cea de vicepremier. Viaţa poate continua şi după guvernare. Am făcut lucruri bune în interiorul programului de guvernare, dar şi în afara lui, cum este şi încurajarea unor programe precum cel de azi (Cora verde, n.r.). Întotdeauna vor fi lucruri de făcut la minister şi sper că oricine va veni va continua ce am început şi nu se va repeta dezastrul din 2016”, declara pe 27 august Grațiela Gavrilescu, la o zi după ce  ALDE a decis ieșirea de la guvernare.

+++

În cursul zilei, social-democrații au discutat cu membrii ALDE pentru a-i convinge să revină în Guvern. Surse politice spuneau că parlamentarii ALDE Marian Cucșa, Ionuț Sibinescu și Alexandru Băișanu au acceptat să preia portofoliile din care au demisionat colegii lor: Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul. 

Neavând majoritate în Parlament, Dăncilă s-a răzgândit din nou și nu se mai duce în Parlament miercurea viitoare, așa cum a anunțat, ci consideră că, dacă numește la conducerea ministerelor părăsite de ALDE, alți membri ai ALDE, nu mai e nevoie de restructurare.