Eurodeputații Ramona Strugariu (USR PLUS) și Marian-Jean Marinescu (PNL) au oferit vineri detalii privind certificatul verde digital, care urmează să fie aplicat de la 1 iulie pentru călătoriile în spațiul comunitar.

Marian Jean-Marinescu consideră că acest certificat digital verde reprezintă ”o realizare importantă” în condițiile în care sănătatea nu e o politică europeană comună. În plus s-a ajuns într-un timp scurt la un acord bun pentru Uniunea Europeană.

Ramona Strugariu a explicat că, de fapt, sunt trei tipuri distincte de certificate încorporate: cel care atestă vaccinarea, cel care atestă trecerea prin boală și vindecarea și cel care atestă efectuarea unui test rapid sau de tip PCR.

El era necesar mai ales că unele state s-au apucat să-și scoată propriile certficate și au existat spețe cu teste false, astfel că era nevoie de un format standardizat, digitalizat.

Până s-a ajuns la actualul acord a fost nevoie de negocieri intense, cel mai important aspect urmărit de Parlamentul European fiind acela că acest certificat nu e o condiție prealabilă a călătoriei. 

”Avem o garanție a faptului că oamenii care au acest certificat nu vor fi supuși unor restricții suplimentare - carantinare, autoizolare sau testare - decât în situații excepționale”, precum existența unui focar nou, dar statele membre au obligația de a notifica Comisia Europeană în 48 de ore și cetățenii în 24 de ore, a spus Ramona Strugariu.

Regulamentul adoptat permite statelor membre să includă și vaccinurile aflate pe lista OMS pentru utilizare în situații de urgență.

Un alt element pentru care PE a insistat, dar nu s-a ajuns la un acord a fost gratuitatea testelor. Varianta de compromis: 100.000 de euro puși la dispoziție de Comisia Europeană pentru ca testele să fie achiziționate în toate statele membre, plus o rezervă suplimentară de 100.000 de euro.

Strugariu a reamintit că datele sunt operate respectând legislația GDPR, iar statele de destinație nu le stochează. 

România e pregătită să înceapă folosirea certificatului digital verde de la 1 iulie. Alte state au început deja să-l utilizeze.

Nu se știe deocamdată cum se vor distribui cei 100.000 de euro, suma fiind gândită pentru un nivel accesibil la teste al unor categorii care trebuie să traverseze frontierele foarte des - muncitori transfrontalieri, studenți etc. 

Banii vor fi disponibili pentru teste rapide și PCR. 

Marian-Jean Marinescu e convins că nu va fi distribuită în mod egal suma, depinzând de condițiile sociale din fiecare stat.

Întrebați dacă acest certificat va putea fi folosit și în interiorul statelor membre, Ramona Strugariu a precizat că regulamentul a fost gândit pentru mobilitatea transfrontalieră și pentru a putea facilita această mobilitate.

Ea spune că un operator economic privat nu poate verifica autenticitatea certificatelor, în timp ce Marinescu speră că acest certificat va putea să fie folosit și pe plan intern. 

În ceea ce privește data la care sumele vor intra în statele membre, eurodeputatul liberal consideră că va exista o metodă până la 1 iulie, eventual ele să fie alocate de țări, care vor primi apoi banii de la CE. 

E posibil ca distribuția să se facă în funcția de numărul locuitorilor. 

Potrivit Ramonei Strugariu, suma e mobilizată prin Instrumentul pentru sprijin de urgență.

Referitor la acuzațiile unor cetățeni care susțin că acest certificat reprezintă o discriminare, Marian-Jean Marinescu a explicat că, în prezent, statele impun diverse condiții pentru a putea călători, precum testele rapide sau PCR. 

Ramona Strugariu consideră că scepticii ar putea fi convinși de prieteni și cunoștințe care utilizează certificatul digital.

Trebuie să revenim la realitate, la normalitate, dar pentru asta trebuie să respectăm niște reguli, pe care certificatul le uniformizează, a subliniat ea.

Regulamentul e în vigoare 12 luni și e posibil să fie nevoie de o prelungire, deoarece ”trebuie să ne pregătim pentru un al patrulea val”, iar un cadru comun e necesar pentru reluarea mobilității în noile condiții.

Marian-Jean Marinescu a precizat că un stat membru ar putea decide - chiar și după implementarea certificatului verde digital - să nu mai primească pe nimeni sau că ceară teste sau carantină, în cazul în care va crește din nou numărul de cazuri.