Primii protestatari s-au instalat deja în Piața Victoriei. La mitingul de mâine vor participa și bucureșteni, dar și români din alte orașe care i-au întâmpinat pe cei din diaspora.

În ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră au trecut peste 221.700 de persoane, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară, și aproximativ 53.000 de mijloace de transport, potrivit site-ului Poliției de Frontieră. Oficiali ai instituției au precizat pentru Agerpres că valorile de trafic la punctele de trecere a frontierei sunt obișnuite sezonului estival.

Miercuri seară, zeci de persoane i-au așteptat în vama Borș pe primii români care au venit în mod organizat, în coloane de mașini. Unii purtau pancarte, alții tricouri cu #rezist sau #FărăPenali. Ei i-au aplaudat pe românii din Diaspora, iar aceștia claxonau atunci când treceau pe lângă ei, relatează Digi24.


Mulți spun că s-ar întoarce dacă autoritățile le-ar oferi șansa unui trai decent.

”În momentul în care avem un Guvern cu care putem discuta, care are interesul cetățeanului, în aceste condiții m-aș întoarce. Și cum v-am spus, mi-ar plăcea să mă implic în anumite sfere sau puncte în care aș putea să ajut la dezvoltarea României, pentru că România poate să fie o țară normală, pentru că avem oameni capabili”, a spus, printre lacrimi, o româncă plecată în diaspora, care s-a întors acasă pentru mitingul din Piața Victoriei.

 

Primii protestatari s-au instalat deja în Piața Victoriei cu un cort și o rulotă.


Primăria Capitalei a transmis miercuri seară că manifestația nu are organizatori, deoarece niciunul dintre cei care au anunțat autoritățile că organizează protestul nu a vrut să semneze protocolul cu autoritățile din București. 

Conform unor estimări prezentate la întâlnirea de miercuri de la Primăria Capitalei, la miting ar putea participa între 100.000 și 500.000 de persoane.

Cântecul diasporei

”Nu credem că sunt versuri care să exprime mai limpede suferința celor care devin imigranți. Diaspora. Acasă românii din diaspora sunt disprețuiți de politicienii care nu-i pot manipula. Exact aceiași politicieni care ar trebui să-și facă un ideal măreț din încercarea de a-i aduce acasă pe români. Cu orice preț. Diaspora încearcă să se integreze într-o lume din ce în ce mai refractară la imigranți”. Este prezentarea făcută de Tudor Chirilă unui cover lansat miercuri seara. ”În țara în care m-am născut” este un cover după cântecul cu același nume al cântărețului interbelic Jean Moscopol, plecat din România în 1945 din cauza comuniștilor și mort în exil.


De partea cealaltă, doi europarlamentari PSD se referă la violențele care s-ar putea produce la miting, în timp ce Maria Grapini a redistribuit un mesaj jignitor - ulterior șters - la adresa românilor din diaspora: ”Informăm diasporenii că taxa de prost se plătește la seidul USR. Fără certificat de prost nu puteți participa la miting”.