''Directorii a trei autorități de management din subordinea Ministerului Fondurilor Europene au fost schimbați din funcție, posibil să urmeze și schimbarea unor directori adjuncți.'' Exclusivitate EurActiv.ro.

Motivele prezentate de ministru sunt implementarea principiului de "rotire a cadrelor" care se aplica si la Comisia Europeana, plus aducerea pe aceste pozitii a unor oameni competenti.

Teodorovici a mai spus ca maine, cel mai probabil, va semna numirea directorilor interimari, care vor fi din cadrul personalului autoritatilor de management. 

 Întrebat de EurActiv dacă aceste schimbări nu vor afecta activitatea celor trei autorități, în contextul în care ne aflăm pe ultima sută de metri în atragerea fondurilor UE din perioada anterioarp (2007-2013), acesta a spus că activitatea unei instituții nu depinde de una sau două persoane. 

 

După numirea interimarilor, Ministerul va organiza concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere din cadrul AM-urilor.

 

Eugen Teodorovici: „Comisia Europeană are o anumită metodologie de angajare, salarizare, rotire a cadrelor, Eu vreau să transpun la nivel național ceea ce Comisia are ca abordare.

Am reușit să asigurăm uniformizarea salarizării personalului din zona fondurilor europene. Circa 2500 de oameni au salarizare unitară, nu mai sunt discrepanțe foarte mari între ministere. Evaluarea acestui personal se va face pe baza metodologiei pe care Banca Mondială ne-a pus-o la dispoziție și pe care Comisia Europeană a agreat-o.

Trebuie sa avem și noi conceptul de rotire a cadrelor la nivel național, vreau să imprim o astfel e metodologie și acesta este și motivul pentru ceea ce pentru ceea ce se întâmplă astăzi; pentru a asigura o si mai buna derulare a tot ce înseamnă managementul fondurilor europene”

EurActiv.ro: Este vorba despre toate autoritățile de management din subordinea Ministerului?

Eugen Teodorovici: Corect.

EurActiv.ro: Și pentru directorii generali sau și pentru nivelul doi, adjuncți?

Eugen Teodorovici: În primul rând sunt functiile cheie, directorii generali, dar și în interiorul structurilor de management vor fi schimbări în funcție de zona pe care o urmarim a fi inclusă în acest concept de „funcție sensibilă.” Comisia Europeană are un numar de functii definite pentru care acest concept se aplică. 

EurActiv.ro: Nu va afecta activitatea autorităților de management în condițiile în care sunt programe în derulare, proiecte de monitorizat, urmează liniile de finanțare pe noile programe?

Eugen Teodorovici: Nu, deoarece fiecare poziție dintr-o AM este secondată de o persoană care oricând poate să inlocuiscă titularul de post. Este o obligație impusă în procedura de lucru a fiecărei AM.