Raportul MCV de săptămâna trecută a fost dezbătut în Comisia LIBE a Parlamentului European. Europarlamentari bulgari au pledat pentru finalizarea MCV, apreciind că a devenit nefolositor.

Europarlamentarul român Monica Macovei (ECR) a declarat, în Comisia LIBE de marţi, că  raportul MCV pentru România, publicat pe 15 noiembrie, e "cel mai dur mesaj" pe care Comisia Europeană îl trimite către ţara noastră.

Macovei a subliniat, în cadrul intervenţiei, că "redeschiderea unor capitole care au fost încheiate este un mare pas înapoi pentru țară, făcut de guvernarea PSD&ALDE, care încalcă angajamentele luate de România".

 

"Aceeași guvernare PSD&ALDE declară în mod repetat că nu mai este nevoie de MCV în România. Dar, dacă sub monitorizarea Comisiei, cât încă avem MCV, această guvernare și acești politicieni încalcă în mod repetat recomandările din MCV, atunci cum poți să spui că nu mai e nevoie de MCV? Respectă și fă ce spune raportul MCV și toate aceste recomandări, nu le ignora, și atunci se va ridica de la sine!",

 

a scris europarlamentarul pe Facebook.

"Comisia Europeană ne spune tot în acest raport că provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o mare sursă de îngrijorare. Este vorba de modificarea celor 3 legi ale justiției într-o procedură de urgență și aceste modificări subordonează politic justiția. De asta este Comisia îngrijorată chiar de independența justiției. Practic, după 10 ani în care instituțiile anticorupție și instituțiile judiciare din România au făcut pași corecți pentru consolidarea reformelor și aplicarea legii egale pentru toți, politicienii care guvernează și majoritatea parlamentară fac pași înapoi", a mai scris Monica Macovei.

Eurodeputatul a atras atenţia în Comisia LIBE că, la o săptămână după ce Comisia Europeană a cerut în raportul MCV ca Parlamentul/Guvernul României să solicite opinia Comisiei de la Veneția asupra unor chestiuni pe care vor să le modifice în legile justiției, președintele Comisiei parlamentare care se ocupă de aceste modificări, Florin Iordache – "fostul ministru care a adoptat, noaptea, ca hoții, OUG 13 – a declarat că nu va cere opinia Comisiei de la Veneția, că nu e momentul să ceară această opinie".

"Singurul lucru pe care vreau să-l transmit pentru România și pentru români este că aceste recomandări trebuie puse în aplicare, și nu călcate în picioare. Tocmai pentru că țara trebuie să meargă înainte și nu mai putem s-o lăsăm să fie trasă înapoi tot timpul de acești politicieni. Cine își iubește țara trebuie s-o ducă înainte, nu înapoi, așa cum fac PSD și ALDE", a afirmat Monica Macovei.

Pe de altă parte, Traian Ungureanu (PPE) a susţinut că MCV a devenit "un ritual" sau "un fel de sărbătorire a următorului raport".

Acesta a spus că nu e de acord cu continuarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, deoarece are două consecinţe negative:

  • 1. "România şi Bulgaria vor fi ţinute la nesfârşit în afara Spaţiului Schengen".
  • 2. "Guvernul român şi cel bulgar vor continua să încalce legea şi vor acţiona într-un mod corupt, pentru că ştiu foarte bine că nu contează, pentru că, indiferent ce fac sau nu, MCV nu va fi ridicat ca o consecinţă a acţiunilor lor, ci ca urmare a unei decizii politice".

Traian Ungureanu speră că MCV să fie finalizat cu succes, dar nu crede că acest lucru se va întâmpla.

Şi Birgit Sippel (S&D, Germania) a spus că, în ciuda progreselor din ultimii ani, MCV nu va fi ridicat, pentru că mai multe state membre nu vor ca România şi Bulgaria să fie primite în Spaţiul Schengen.

Ea a mai spus că sunt şi alte state membre care nu doresc să colaboreze cu Comisia de la Veneţia, dar ele nu au MCV.

Colega ei din Grupul S&D Ana Gomes (Spania) a avut o altă opinie, şi ca urmare a faptului că a fost recent în România, unde a discutat cu societatea civilă şi mass-media despre problemele cu care se confruntă ţara şi despre modul în care are loc lupta anticorupţie.

 

"Oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de o propunere legislativă care împiedica lupta anticorupţie...Ei recunosc îmbunătăţirile realizate, dar sunt foarte îngrijoraţi de situaţia generală în ceea ce priveşte combaterea corupţiei",

 

a spus Ana Gomes.

Daniel Buda (PPE) a apreciat că raportul MCV "a surprins în mod corect ce se întâmplă" în privinţa progreselor realizate, dar a atras atenţia că în prezent există "agresiuni" din partea guvernării PSD-ALDE, "prin care - într-o formă sau alta - încearcă să politizeze justiţia".

Subliniind că şi în alte state membre, precum Polonia, asistăm la derapaje, Buda a spus că i se pare "inadmisibil" din partea Comisiei să condiţioneze intrarea România în Schengen de ridicarea MCV.

Europarlamentarul român a fost corectat de reprezentantul Comisiei Europene, dar şi de Monica Macovei, care i-au reamintit că Executivul de la Bruxelles nu a făcut niciodată legătura între MCV şi Schengen. În replică, Sippel a susţinut că nu există un document oficial în acest sens, dar "în ultimii ani ne-au spus în mod repetat state membre că din cauza MCV nu sunt admise (România şi Bulgaria) în Schengen".

Bulgarii vor un fel de MCV pentru toate statele membre

Serghei Stanişev (S&D) a povestit că, la început, MCV reprezenta "un puternic stimulent politic" pentru Guvernul Bulgariei, dar în timp a devenit un "ritual" fără nicio valoare. Lumea aştepta fiecare raport "cu foarte multă nerăbdare" , "cu teamă", "cu emoţie", dar acum este doar "un exerciţiu de rutină ce nu mai stârneşte nicio emoţie".

Stanişev a dat vina pe abordarea generală a CE, susţinând că statul de drept e încălcat în mai multe state membre, astfel că e nevoie de un mecanism care să evalueze democraţia şi statul de drept în toate ţările. El a acuzat faptul că MCV e folosit ca un instrument împotriva celor două ţări şi poate submina încrederea în Uniunea Europeană.

Şi Emil Radev (PPE) a pledat pentru un mecanism care să monitorizeze toate statele membre.

Radev a afirmat că MCV a devenit "nefolositor", fiind mai degrabă "o discriminare" la adresa celor două state.

El a mai apreciat că raportul de săptămâna trecută e "cel mai bun" de până acum pentru Bulgaria, oferind, totodată, "o perspectivă clară privind finalizarea MCV, dacă reformele vor continua".