Noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, a depus marţi jurământul în fața președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și a prim-ministrului, Pavel Filip. Preşedintele Dodon a reacţionat pe Facebook, la această numire pe care a respins-o de două ori.

Funcția de ministru al Apărării a rămas vacantă după ce Anatol Șalaru a fost destituit din funcție, la inițiativa Partidului Liberal. Igor Dodon a semnat pe 27 decembrie anul trecut decretul privind demisia din funcție a lui Anatol Șalaru.

Ulterior, Dodon a respins de două ori propunerea Guvernului de la Chişinău, Eugen Sturza.

Conflictul dintre preşedinte şi Executiv a fost rezolvat de Curtea Constituţională, care a stabilit săptămâna trecută că preşedintele poate fi suspendat temporar, pentru ca liderul Parlamentului, în calitate de preşedinte interimar, să poată semna numirea ministrului Apărării.

"Prin faptul că nu le-am permis celor din guvernarea democrată să forțeze mîna președintelui, i-am adus în situația ca ei să utilizeze din nou ultimul as din mînecă pe care îl au - Curtea Constituțională. Însă precedentele pe care democrații au îndrăznit să le creeze vor deveni instrumentul din cauza căruia tot ei vor avea de pătimit. Vor fi loviți de bumerangul pe care l-au lansat”, a scris marţi pe Facebook, după jurământul lui Sturza, preşedintele moldovean.

Potrivit Agora.md, el s-a arătat sigur că "aceste metode nu sunt văzute de nimeni cu ochi buni, nici pe intern, nici pe extern și numai democratice nu pot fi numite".

"Îi asigur pe cetățeni și pe partenerii străini că nici Guvernul, nici majoritatea parlamentară a democratilor nu vor putea nici de acum încolo să exercite presiune politică asupra președintelui țării. Eu am mandat de la popor și mă voi supune doar poporului. Iar demisia mea ca președinte o poate decide doar poporul și nimeni altcineva. Guvernarea democrată nu mă poate demite, oricît de mult își dorește asta”, a subliniat Dodon.

Aflat în conflict deschis cu Guvernul şi Parlamentul, liderul de la Chişinău, intenţionează să meargă înainte cu organizarea unui referendum privind trecerea la un sistem prezidenţial.

"Nu voi ceda presiunilor și nu voi subsemna ceea cu ce nu sunt de acord și este în detrimentul intereselor statului. Voi lupta pînă la urmă pentru interesele cetățenilor. Vom amplifica acțiunile sociale de susținere a oamenilor simpli care au nevoie de ajutor, săptămînal vom fi în satele și raioanele țării alături de cetățenii noștri. Vom obține majoritatea parlamentară a socialiștilor la următoarele alegeri. Ceea ce nu ne doboară ne face mai puternici, în ciuda lor și spre pierderea lor definitivă într-un final”, a conchis optimist Dodon.