Mihai Tudose a mers la Bruxelles pentru a transmite mesajul că România este un partener serios în UE, care îşi va respecta toate angajamentele asumate. Donald Tusk a evocat aşteptările societăţii româneşti în lupta anticorupţie.

Premierul român şi preşedintele Consiliului European au discutat despre lupta împotriva corupţiei, fiind subliniat faptul că orice iniţiativă legislativă se va face după consultarea prealabilă a tuturor celor implicaţi în decizie, respectiv cu implicarea societăţii civile, au declarat, pentru Agerpres, surse oficiale.

Conform surselor citate, în cadrul întrevederii a fost transmis şi mesajul că Ministerul Justiţiei este însărcinat să pună în aplicare deciziile Curţii Constituţionale, iniţiativele urmând să fie adoptate de către Parlament şi nu de Guvern, cu respectarea transparenţei.

***

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris pe Twitter că s-a întâlnit marţi cu premierul Mihai Tudose, întrevedere în cadrul căreia Tusk a vorbit de "valorile europene şi de aşteptările societăţii româneşti în lupta anticorupţie".

Biroul de Presă al Guvernului a anunţat luni că premierul Mihai Tudose se întâlneşte, la Bruxelles, cu înalți oficiali europeni, în cadrul primei vizite externe a șefului Executivului.

"Vor fi prezentate prioritățile actualului Guvern, cu accent asupra temelor economice, poziția României privind viitorul Uniunii Europene, pregătirea preluării președinției Consiliului European și îmbunătățirea absorbției fondurilor europene.Prim-ministrul român va avea întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și cu comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu", se arată în comunicat.

"Ne dorim o colaborare foarte bună în relația cu Uniunea Europeană, așa cum ne-am angajat, de altfel, și prin Programul de Guvernare. Suntem pregătiți să creștem calitativ prezența României la nivelul instituțiilor europene și să contribuim la consolidarea proiectului european, inclusiv din perspectiva responsabilității pe care ne-o vom asuma în primul semestru al anului 2019, în primul mandat românesc la președinția Consiliului Uniunii Europene”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Din delegația condusă de premierul Mihai Tudose face parte ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Înainte de vizită, într-un interviu pentru EurActiv, Victor Negrescu a declarat că premierul Tudose şi-a dorit să aibă ca primă vizită o vizită la Bruxelles, pentru a transmite un mesaj foarte clar: "direcţia României este doar una, aceea de a juca un rol important la nivel european şi a sprijini tot ceea ce înseamnă acest proces de cooperare transatlantică şi o relaţie bună cu Statele Unite".

"Discuţia va fi una preponderent axată pe programul de guvernare şi, mai ales, pe politicile şi măsurile noastre economice. Mă refer la priorităţi precum Fondul Suveran pentru Investiţii şi Dezvoltare, la implementarea mai rapidă a proiectelor europene, de desfăşurare mai rapidă a tot ce înseamnă proiecte strategice, elemente concrete", a mai declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.