Mihai Tudose a mers la Bruxelles pentru a transmite mesajul că România este un partener serios în UE, care își va respecta toate angajamentele asumate. Donald Tusk a evocat așteptările societății românești în lupta anticorupție.

Premierul român și președintele Consiliului European au discutat despre lupta împotriva corupției, fiind subliniat faptul că orice inițiativă legislativă se va face după consultarea prealabilă a tuturor celor implicați în decizie, respectiv cu implicarea societății civile, au declarat, pentru Agerpres, surse oficiale.

Conform surselor citate, în cadrul întrevederii a fost transmis și mesajul că Ministerul Justiției este însărcinat să pună în aplicare deciziile Curții Constituționale, inițiativele urmând să fie adoptate de către Parlament și nu de Guvern, cu respectarea transparenței.

***

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris pe Twitter că s-a întâlnit marți cu premierul Mihai Tudose, întrevedere în cadrul căreia Tusk a vorbit de "valorile europene și de așteptările societății românești în lupta anticorupție".

Biroul de Presă al Guvernului a anunțat luni că premierul Mihai Tudose se întâlnește, la Bruxelles, cu înalți oficiali europeni, în cadrul primei vizite externe a șefului Executivului.

"Vor fi prezentate prioritățile actualului Guvern, cu accent asupra temelor economice, poziția României privind viitorul Uniunii Europene, pregătirea preluării președinției Consiliului European și îmbunătățirea absorbției fondurilor europene.Prim-ministrul român va avea întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și cu comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu", se arată în comunicat.

"Ne dorim o colaborare foarte bună în relația cu Uniunea Europeană, așa cum ne-am angajat, de altfel, și prin Programul de Guvernare. Suntem pregătiți să creștem calitativ prezența României la nivelul instituțiilor europene și să contribuim la consolidarea proiectului european, inclusiv din perspectiva responsabilității pe care ne-o vom asuma în primul semestru al anului 2019, în primul mandat românesc la președinția Consiliului Uniunii Europene”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Din delegația condusă de premierul Mihai Tudose face parte ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Înainte de vizită, într-un interviu pentru EurActiv, Victor Negrescu a declarat că premierul Tudose și-a dorit să aibă ca primă vizită o vizită la Bruxelles, pentru a transmite un mesaj foarte clar: "direcția României este doar una, aceea de a juca un rol important la nivel european și a sprijini tot ceea ce înseamnă acest proces de cooperare transatlantică și o relație bună cu Statele Unite".

"Discuția va fi una preponderent axată pe programul de guvernare și, mai ales, pe politicile și măsurile noastre economice. Mă refer la priorități precum Fondul Suveran pentru Investiții și Dezvoltare, la implementarea mai rapidă a proiectelor europene, de desfășurare mai rapidă a tot ce înseamnă proiecte strategice, elemente concrete", a mai declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.