Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul aglomerării care a avut loc joi pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca.

"Urmare a imaginilor și informațiilor apărute în spațiul public privind situația de pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj, vă informăm că la nivelul S.R.P.T. Cluj Napoca a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 352 Cod Penal sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca. În cursul zilei de astăzi, polițiștii din cadrul S.R.P.T. Cluj Napoca, în temeiul art. 292 Cod de Procedură Penală s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 Cod Penal, în cauza privind situația persoanelor aflate în cursul acestei dimineți pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj", informează IPJ Cluj.

Sute de oameni care au plecat în Germania la muncă s-au îmbulzit joi pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca. Prefectul Mircea Abrudean a trimis jandarmi care să-i disperseze, pentru respectarea distanței sociale impuse din cauza COVID-19.

Cursele au fost organizate de un operator privat, care - potrivit autorităților locale - a gestionat prost situația. ”Organizarea aparține unui operator privat, repet, care va fi anchetat pentru modul în care a gestionat acest lucru. Încercăm să luăm măsurile care se pot lua în acest moment", a declarat prefectul de Cluj. 

În ședința de Guvern de joi după-amiază, premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor transporturilor și afacerilor interne să desfășoare o anchetă "fără milă" și să-i penalizeze pe toți cei ”responsabili de dezastru".

"Poate închideți Aeroportul Cluj, domnule ministru (Lucian Bode - n.r.), după ce am văzut astăzi la televizor...Este inadmisibil ce s-a petrecut acolo, noi trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem să-l tragem la răspundere pe managerul aeroportului. Nici măcar nu a informat Comitetul județean pentru Situații de Urgență și pe prefect privitor la aceste zboruri. Nu a luat nicio măsură privitoare la distanțarea fizică, privitoare la asigurarea echipamentului de protecție ", a declarat Ludovic Orban.

”Din păcate, s-a ajuns la situația în care instituțiile statului nu s-au implicat, instituțiile statului român, și aici nu mă refer doar la Aeroportul din Cluj, este un lanț de nereguli. Este inadmisibil cum firme de recrutare de personal au adus 1.500 de oameni, i-au lăsat în parcarea aeroportului, parcare care nu aparține de aeroport, aparține de o firmă privată, concesionată la o firmă privată de către Consiliul Județean Cluj", a declarat și ministrul transporturilor, Lucian Bode. El a susținut că, în imaginile prezentate de televiziuni, se vede că în interiorul aeroportului procesarea celor 1.500 de oameni s-a făcut regulamentar, cu păstrarea distanței, problema fiind că oamenii au fost înghesuiți anterior în parcarea din vecinătatea aeroportului.

În urma acestui incident, ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat joi seara că toate transporturile aeriene vor fi autorizate de Ministerul Transporturilor, pentru a se evita astfel de situații. Prevederea e inclusă în Ordonanța militară nr. 8.