Președintele Donald Trump a reiterat că va câștiga alegerile prezidențiale, acuzându-i pe democrați că încearcă să i le ”fure”. El nu a prezentat nicio dovadă în acest sens, iar unii republicani se distanțează de declarațiile sale.

UPDATE

Presa americană scrie că Biden l-a depășit pe Trump și în Pennsylvania, dar diferența e foarte mică: 3.295.304 de voturi față de 3.289.717.

+++

Joe Biden a preluat conducerea în Georgia, stat în care au fost numărate 99% din voturi. Candidatul democrat a recuperat foarte mult și în Pennsylvania. În acest stat mai sunt zecii de mii de voturi de numărat, cele mai multe din zone cu electorat democrat.

+++

''Dacă numărați voturile legale, eu câștig ușor. Dacă numărați voturile ilegale, ei pot încerca să ne fure alegerile'', a declarat joi președintele, la Casa Albă. De altfel, el și-a proclamat victoria încă din noaptea de marți spre miercuri, deși numărătoarea voturilor era departe de a se fi terminat.

Trump a acuzat amestecul fără precedent în alegeri al mass-media, al comunității de afaceri și a giganților tehnologiei.

"Nu putem permite nimănui să-i reducă la tăcere pe alegătorii noștri și să fabrice rezultatele", a reiterat Trump, adăugând că justiția va trebui să decidă.

Președintele nu a adus dovezi în sprijinul acuzațiilor sale și nu a luat întrebări de la jurnaliști.

Mai mulți aleși republicani s-au delimitat de acuzațiile lansate de Donald Trump.

''Dacă cineva are dovada unor nereguli, ar trebui să o prezinte și să o rezolve'', a declarat Paul Mitchell, congresman republican din Michigan, stat câștigat de Joe Biden.

Larry Hogan, guvernatorul republican din Maryland, a afirmat că nu există ”nicio susținere” pentru afirmațiile președintelui, apreciind că acesta ”subminează” procesul democratic american. Trump a înregistrat un rezultat foarte slab în acest stat.

Fiii președintelui au deplâns lipsa de acțiune a republicanilor.

"Unde sunt republicanii? Fii curajos, luptă împotriva acestei fraude", e apelul lui Eric Trump.

”Este timpul să ne curățăm și să nu mai arătăm ca o republică bananieră", a scris pe Twitter Donald Trump Jr.

Acțiunile în justiție depuse de echipa lui Trump în Georgia și Michigan au fost respinse.  

Joe Biden continuă să câștige teren în cele cinci state -  Alaska, Nevada, Pennsylvania, Georgia și North Carolina - care nu au anunțat încă rezultatele finale, pe măsură ce sunt numărate voturile prin corespondență. Democrații au votat în număr mult mai mare prin corespondență, în timp ce simpatizanții republicani l-au ascultat pe Donald Trump, care a criticat această variantă, pe motiv că nu e sigură.