Președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor ruse să se coordoneze cu Franța în Siria. Francezii ar trebui să fie tratați ca aliați, a spus el. Contextul actual ”favorizează” revenirea Rusiei în prim-planul politicii internaționale.

”În curând, un grup naval francez în frunte cu un portavion va sosi în sectorul acțiunilor pe care le întreprindeți (în Marea Mediterană – n.r). Trebuie să stabiliți un contact direct cu francezii și să cooperați cu ei ca și cu aliații”, le-a cerut Vladimir Putin forțelor navale ruse, în timpul unei reuniuni a Statului Major al armatei ruse, potrivit agenției Tass, preluată de Spiegel Online.

Putin se referea la portavionul Charles de Gaulle care va pleca, joi, cu 26 de avioane de luptă, către estul Mării Mediterane.

Citând surse de la Kremlin, Reuters anunță că liderul rus și președintele francez, Francois Hollande, au convenit deja, într-o convorbire telefonică, asupra cooperării militare. Mai mult, ei urmează să se întâlnească, pe 26 noiembrie, la Moscova. Înainte de a ajunge în capitala rusă, Hollande va purta discuții cu Barack Obama, la Washington, în vederea constituirii unei coaliții internaționale împotriva ISIS, a precizat premierul Manuel Valls pentru France Inter.

După prăbușirea avionului rus în Peninsula Sinai, provocată de act terorist, Rusia și-a intensificat raidurile aeriene împotriva pozițiilor ISIS în Siria. Totodată, armata rusă a anunțat că-și va întări contingentul aerian din această țară cu 37 de avioane.

Și Franța și-a intensificat bombardamentele împotriva pozițiilor ISIS din Siria, după atentatele de la Paris, revendicate de organizație.

Germania sare în ajutorul Franței în Mali

Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, Franța a invocat articolul 42-7 din tratatele europene – un echivalent al art. 5 din Tratatul NATO - care prevede o clauză de solidaritate în caz de agresiune asupra unui stat membru.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat, marți, că UE și statele membre și-au exprimat sprijinul unanim pentru Parisul.

Urmare a solicitării Franței, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a anunțat că Germania își va extinde misiunea din Mali. Oficialul german a precizat că, deocamdată, Parisul nu a înaintat solicitări concrete.

În prezent, Bundeswehr-ul participă la misiunea ONU din Mali cu opt soldați, care se ocupă de transportul aerian și de realimentare. Alți 210 soldați germani participă la misiunea UE din Mali, ce are ca obiectiv pregătirea forțelor armate din această țară.

Planul unui mai mare angajament al Germaniei în zonă nu este tocmai nou, el fiind demarat după ce Olanda a solicitat, recent, acest lucru.

Un contingent de până la 700 de soldați germani ar putea fi dislocat până în primăvara anului viitor în Mali.

Experții apreciază că o invocare a articolului 42-7 reprezintă o mișcare inteligentă a Franței. Ar fi fost posibilă și o solicitare adresată NATO, dar asta ar fi deranjat Rusia, slăbind, în consecință, operațiunile internaționale împotriva ISIS în Siria.

Obama: Rusia, un ”partener constructiv” în discuțiile privind Siria

Președintele american, Barack Obama, a salutat, miercuri, rolul Rusiei în discuțiile privind identificarea unei soluții la criza siriană, precizând că Rusia a fost "un partener constructiv” în cadrul negocierile internaționale de la Viena.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că, pe de altă parte, dezacordul privind soarta președintelui sirian, Bashar al-Assad,  persistă, Moscova fiind în continuare interesată de menținerea acestuia la putere.

Totodată, Obama și-a exprimat speranța că Rusia va pune accentul pe atacurile asupra ISIS și nu pe apărarea lui Assad, cum a făcut până acum.

În replică, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat, miercuri, că, după atentatele de la Paris, ”este inacceptabil” să fie cerută plecarea de la putere a președintelui sirian ca o condiție pentru formarea unei coaliții împotriva terorismului.

”Trebuie să se renunțe la ideea că o luptă adevărată împotriva organizației Statul Islamic și a altor astfel de organizații nu poate avea loc înainte ca soarta lui Bashar al-Assad să fie decisă”, a spus Serghei Lavrov, după o întrevedere cu omologul libanez, Gebran Bassil.