Agenția Europeană a Medicamentului spune că coagularea sângelui ar trebui să fie considerată un efect secundar "foarte rar" după vaccinarea cu AstraZeneca. Autoritatea europeană de reglementare a reiterat faptul că beneficiile depășesc riscurile.

Oficialii Agenției Europene a Medicamentului (EMA) au anunțat joi că nu vor schimba recomandarea privind utilizarea acestui vaccin.

Cei trei oficiali care susțin conferința de presă au precizat că au avut "discuții intense" bazate pe dovezi științifice înainte de a lua această decizie finală. Sabine Straus, directoarea Comitetului pentru farmacovigilență din cadrul EMA i-a încurajat pe oameni să raporteze în continuare, dacă apar efecte secundare după vaccinarea cu AstraZeneca.

Majoritatea cazurilor raportate până acum au fost la femei sub 60 de ani, într-un interval de două săptămâni de la administrarea primei doze. Dovezile științifice disponibile nu confirmă factori de risc specifici.

"EMA lucrează cu autoritățile competente pentru a se asigura că aceste cazuri sunt comunicate în timp util. E important ca oamenii vaccinați să știe despre aceste efecte adverse. Vom continua să monitorizăm și vom face alte recomandări în funcție de evoluția situației. Când milioane de oameni sunt vaccinați pot apărea efecte adverse care nu apar în timpul studiilor clinice. Orice decizie la nivel național în campaniile de vaccinare trebuie să ia în considerare efectele pandemiei”, a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Miniștrii sănătății din UE au miercuri după-amiază o reuniune extraordinară, pentru a analiza decizia anunțată astăzi de EMA.

Din precauție, unele țări, precum Canada, Franța și Germania, au suspendat administrarea vaccinului la cei cu vârste sub 60 de ani, în timp ce Norvegia și Danemarca au suspendat complet administrarea vaccinului produs de AstraZeneca.

Agenția britanică de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA) a anunțat că persoanele sub 30 pot alege alt vaccin, acolo unde e posibil, dar nu a recomandat restricționarea folosirii AstraZeneca.

În cazul persoanelor care au făcut prima doză cu acest vaccin, MHRA recomandă ca și a doua doză să fie tot AstraZeneca.