Președintele francez, Emmanuel Macron, a ajuns marți seara în România pentru a-i saluta pe cei 500 de soldați francezi care sunt desfășurați la o bază militară a NATO

UPDATE

„În timp ce Rusia invada Ucraina, ați fost detașați în timp record aici, în România, într-o misiune unică de protecție și credibilitate. Întruchipați solidaritatea și securitatea europeană. Națiunea vă este recunoscătoare pentru angajamentul dumneavoastră și al familiilor dumneavoastră”, le-a spus Macron soldaților francezi staționați în România.


 

+++

Premierul Nicolae Ciucă l-a întâmpinat președintele Emmanuel Macron, la sosirea în România, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța.

 


 

Administrația Prezidențială a transmis marți dimineață că președintele  Klaus Iohannis îl va primi miercuri pe Emmanuel Macron la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Comunicatul Președinției:

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale și se vor întâlni cu militarii români, francezi și din celelalte țări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situației de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Vizita Președintelui Franței are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens și în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, precum și de cooperarea strânsă în plan european și internațional. La acestea se adaugă și decizia recentă a Franței de a fi națiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din țara noastră și de a participa cu trupe la acesta.

Cei doi președinți vor discuta despre modalitățile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, a Declarației Politice aferente, ale cărei direcții de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020. Aderarea României la spațiul Schengen și implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuțiilor.

O atenție deosebită va fi acordată coordonării pozițiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum și a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluția situației de securitate din regiune și efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susținerea acordată Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și propunerile legate de reconstrucția acestei țări.

Cei doi șefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistență prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la inițiativa României, Franței și Germaniei în luna aprilie.

Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, precum și sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.

+++

Macron vine în România înainte de o vizită de sprijin în Moldova și o posibilă deplasare la Kiev, alături de cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi. Un parlamentar ucrainean a scris pe Twitter că „cei trei mușchetari” ar putea fi însoțiți la Kiev de președintele Klaus Iohannis pe post de „d'Artagnan”.

Este primul turneu al președintelui francez în sud-estul Europei direct afectat de conflictul declanșat de Moscova la sfârșitul lui februarie, comentează AFP, citată de Agerpres.

Palatul Elysee a precizat că „nimic nu a fost stabilit” până în prezent în privința unei vizite la Kiev, deși aceasta este foarte așteptată de săptămâni întregi, cu atât mai mult cu cât Franța deține până la 30 iunie președinția prin rotație a Uniunii Europene.

Emmanuel Macron, însoțit de miniștrii de externe, Catherine Colonna, și apărării, Sébastien Lecornu, va ajunge la sfârșitul zilei la baza Mihail Kogălniceanu, de lângă Constanța. După ce va fi întâmpinat de premierul român, Nicolae Ciucă, șeful statului francez va discuta cu forțele misiunii Aigle, lansată în cadrul întăririi de către NATO a "poziției sale de descurajare și defensive pe flancul său estic al Europei".

Națiune-cadru în această operațiune, Franța desfășoară 500 de militari, dintre care 350 din armata terestră, din diferite unități. Aceștia formează Batalionul "vârf de lance" ("Spearhead Battalion") împreună cu 300 de soldați belgieni care vor fi înlocuiți de olandezi în lunile următoare.

Miercuri dimineață, i se va alătura la baza NATO președintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima "un mesaj foarte clar al angajamentului nostru față de aliații din NATO și partenerii europeni", potrivit președinției franceze care insistă asupra "investiției foarte semnificative" pe care îl reprezintă. Franța a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație.

Această misiune va continua să crească în putere cu un total de 1.000 de militari și întăriri cu tancuri Leclerc până la sfârșitul anului.

La orele prânzului, Emmanuel Macron va fi primit la Chișinău, capitala Republicii Moldova, de președinta Maia Sandu, cu care a dezvoltat "o relație de încredere" după ce a primit-o de trei ori la Paris din februarie 2021.

Primul președinte francez care vizitează Moldova de la Jacques Chirac în 1998, Emmanuel Macron, alături de Catherine Colonna, va exprima "sprijinul (Franței) în cel mai direct mod posibil" pentru această fostă republică sovietică, afectată în mod deosebit de invazia rusă a Ucrainei, cu care are o frontieră comună.

Pentru aceasta, Franța ajută financiar și material Republica Moldova, care dă dovadă de o "solidaritate excepțională" în primirea refugiaților ucraineni: peste 480.000 au trecut frontiera acolo și 80.000 sunt în continuare prezenți.

Republica Moldova, ca și Ucraina și Georgia, și-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar Comisia Europeană ar trebui să decidă asupra acestor solicitări în zilele următoare înainte de a fi discutată la summitul european din 23 și 24 iunie de la Bruxelles.