Valentin Popa, propus la Educație, dă vina pe emoție și pe pasiune pentru numeroasele sale greșeli de exprimare, inclusiv la audierile de luni din comisia parlamentară de specialitate. Și Dănuț Andrușcă se exprimă cu greutate tot din cauza emoțiilor.

Valentin Popa și-a recunoscut greșelile de exprimare, pe care le pune pe seama emoției și ”dorinței de a argumenta cu pasiune”. ”Nu neg că am făcut astfel de greșeli și, într-devăr, nu sunt onorante pentru un rector, cu atât mai puțin pentru un ministru al Educației”, a spus Popa. El s-a întrebat însă dacă există vreo personalitate care să nu facă dezacorduri. Totodată, Popa a argumentat că ”pamblică” e un regionalism folosit frecvent. 

La fel de grave precum greșelile gramaticale sunt opiniile ministrului propus în privința plagiatelor.

"Vorbim mult prea mult de 0,1% din tezele de doctorat care s-au constatat a fi plagiate, mai ales în condițiile în care nici legea după care ar trebui să îi condamnăm nu este chiar perfectă", a declarat Valentin Popa, citat de News.ro.

El a mai spus că legea "nu prevede nicăieri că trebuie să punem ghilimele la un text pe care-l preluăm, să punem citarea imediat după el, deși astăzi cei mai mulți dintre cercetătorii noștri așa o fac, dar legea nu o prevede. Nici eu nu am învățat în facultate să fac citarea în acest mod. Mult timp am făcut și eu acest lucru, cu citarea la final”.

”Nu sunt de acord cu afirmațiile că învățământul nostru este slab. Nu este adevărat! ... Învățământul nostru este foarte bun și este păcat că umbrim aceste valori ale învățământului românesc printr-o scoatere în evidență a unor elemente nu atât de importante, cum ar fi plagiatele. Vorbim mult prea mult de 0,1% din tezele de doctorat care s-au constatat a fi plagiate, mai ales în condițiile în care nici legea după care ar trebui să îi condamnăm nu este chiar perfectă”, a precizat Valentin Popa.

Tot emoțiile l-au doborât și pe Dănuț Andrușcă, propus la Economie: