Utilizarea pe scară tot mai largă a dronelor a determinat membrii Comisiei de Transport din Parlamentul European să propună principii de reglementare. "Explozia" de drone pune în discuție etica utilizării.

”Dronele vor deveni un subiect extrem de discutat în următoarele luni, reprezintă o provocare pentru întreaga societate. Există o adevărată explozie pe piață. În opinia mea, acestea reprezintă o amenințare la securitate, la dreptul la viață privată”, a spus Marian-Jean Marinescu, membru al Comisiei de Transport unde a fost inițiat un raport cu un set de observații și propuneri pentru reglementarea domeniului. 

Acestea reprezintă, pe de o parte, oportunități de dezvoltare a economiei însă, pe de altă parte, reprezintă provocări când sunt utilizate în scopuri private, este mesajul general al eurodeputaților. 

„Ar trebui ca dronele utilizate în scop de distracție și cele utilizate în activitățile economice să fie reglementate diferit”, a explicat Jacqueline Foster, raportor pentru această inițiativă. 

„În ultimii 15 ani am asistat la o creștere uriașă a acestui sector industrial. Dronele civile sunt folosite pentru verificarea culturilor, evaluarea dezastrelor umanitare, supravegherea incendiilor forestiere, a căilor ferate, în industria cinematografiei. Dorim să ne asigurăm că există instruire adecvată pentru cei care le operează”, spune raportoarea într-un interviu acordat EuroparlTV, interviu filmat parțial în studio și cu o dronă, pentru exemplificare. 

Reprezentantul Asociației Piloților din Marea Britanie a transmis, pentru interviul cu Jacqueline Foster, că în ciuda unor măsuri de siguranță adoptate de autorități,. există îngrijorări privind riscul față de elicoptere, în special cele ale serviciului de ambulanță și a întrebat ce se poate face pentru a reduce riscurile. 

Deocamdată, Comisia pentru transport recomandă niște principii de care Comisia Europeană și statele membre ar trebui să țină cont în reglementarea acestui sector. 

Marian Jean Marinescu a exeplificat câteva: dronele ar trebui să poată fi identificate, să fie conduse astfel încât să poată fi văzute cu ochiul liber, să existe reguli separate pentru cele de dimensiuni mici și pentru cele mari. 

Raportul Comisiei de Transport din Parlamentul European privind reglementarea utilizării dronelor a fost adoptat pe 17 septembrie iar votul în plen este programat pentru octombrie. Vezi aici documentul integral.

Marinescu a mai explicat că până la sfârșitul anului Comisia Europeană ar urma să vină cu un pachet legislativ complex pentru industria aviației, care va include și reguli pentru utilizarea dronelor. 

Potrivit unei publicații românești de specialitate, la nivel Uniunii Europene nu există o armonizare legislativă în domeniul sistemelor aeriene fără pilot uman la bord, fiecare stat membru dezvoltându-și propriile reglementări pe baza diverselor recomandări și inspirații din diverse surse. Până la această dată doar 9 state membre UE, printre care și România, au o legislație specifică ce permite operarea dronelor în anumite zone.

Legislația adoptată în România reprezintă, potrivit sursei citate, o Hotărâre și un Ordin de ministru care sunt contestate în justiție de operatorii de drone. 

Informațiile publicate în presă în mai 2015 estimează că în România sunt cel mult 500 de drone operaționale, însă doar circa 60 dintre ele sunt înregistrate.