Eurodeputații români îndeamnă guvernul să atace Pachetul Mobilitate la Curtea de Justiție a UE
Deputații români din Parlamentul European cer Guvernului să facă demersurile necesare pentru a ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene actele legislative incluse în Pachetul Mobilitate I, care afectează interesele transportatorilor din est.
„Este pentru prima dată în cei 13 ani de activitate în Parlamentul European când întâlnesc o asemenea situație, în care dreptul la libera circulație a persoanelor și a serviciilor, înscrise în Tratatul de funcționare a UE este încălcat, în care coordonarea între instituții este bulversată iar buna funcționare a pieței comune este neglijată. Toate acestea pentru a proteja interesele unor state membre în detrimentul altora”, spune Marian Jean Marinescu, europarlamentar din partea PNL.
„Este de neînțeles această lipsă de coordonare între instituțiile UE din moment ce Parlamentul European este chemat acum să voteze măsuri care peste puțină vreme riscă să fie invalidate de concluziile studiul privind impactul social și climatic al prevederilor Pachetului Mobilitate, derulat chiar în acest moment de Comisia Europeană”, a adăugat Marinescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
El atrage atenția că reducerea emisiilor de carbon este un obiectiv fanion al Uniunii, integrat în aproape toate politicile sectoriale, iar UE ar putea să-și submineze eforturile de protejare a mediului prin noua politică de transport, având în vedere că acest domeniu este printre cele care generează un procent semnificativ de poluare.
De altfel, o poziție similară a avut și Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, care a evidențiat că anumite elemente din cele trei acte incluse în Pachetul Mobilitate I „nu sunt în concordanță cu ambițiile Pactului Ecologic European”.
Printre prevederile incluse în noul set de reguli se numără obligativitatea întoarcerii acasă, la fiecare 8 săptămâni, a camioanelor care fac curse internaționale.
„PachetulMobilitate va intra în vigoare peste 18 luni, iar în această perioadă așteptam rezultatele studiului făcut de Comisie, care poate să răstoarne absolut totul. În plus, în mod sigur aceste regulamente vor fi atacate la Curtea Europeană de Justiție, sper și de către România”, a mai spus Marian Jean Marinescu.
Și Clotilde Armand, eurodeputat al Alianței USR-PLUS (parte a grupului Renew Europe) solicită Guvernului României să demareze pregătirea unei acțiuni la Curtea de Justiție a UE prin care să conteste unele prevederi din Pachetul de mobilitate. „Cred, de asemenea, că e necesară consultarea guvernelor din alte state membre pentru a realiza un demers juridic comun. Vom avea noi argumente și din studiul de impact comandat de Comisia Europeană”, susține Clotilde Armand, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Colegul său de grup Dragoș Pîslaru consideră că legislația nou-adoptată adâncește faliile existente deja în interiorul Uniunii Europene.
„Ieri am auzit-o în discursul de deschidere pe cancelara Germaniei, Angeka Merkel, că motto-ul Președinției Germaniei este <<Împreună pentru redresarea Europei>> (Gemeinsam. Europa wieder stark machen) și cât de importantă este unitatea statelor membre în jurul valorilor europene comune. Contrastul între acest discurs și ceea ce propune acest pachet este uriaș, în condițiile în care Pachetul de Mobilitate nu face altceva decât să adâncească și mai mult o falie deja existentă între est și vest, între nord și sud”, a spus Dragoș Pîslaru.
Și Corina Crețu, fost comisar european și eurodeputat din partea Pro România, crede că Pachetul Mobilitate este o mare nedreptate care se face țărilor din Estul Europei.
„Măsurile impuse prin Pachet vor afecta în mod cert activitatea transportatorilor români și activitatea transportatorilor din alte cel puțin nouă state din Estul Europei. Măsurile propuse de Comisia Europeană sunt cu atât mai puțin oportune acum, în contextul epidemiei de coronavirus. Există prevederi care chiar pot pune în pericol direct șoferii – prin obligația ca aceștia să se odihnească în afara cabinelor la o anumită perioadă de timp”, susține Corina Crețu.
Potrivit acesteia, măsurile incluse în noul set de reguli vor duce la pierderi importante pentru sectorul românesc de transport.
„Sper ca autoritățile române să atace Directiva la Curtea Europeană de Justiție și să nu lase lucrurile să meargă mai departe în această formă. Acceptarea situației ar provoca o lovitură majoră pentru economia României și așa puternic încercată de situația din prezent”, încheie Corina Crețu.
De altfel, Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Externe au comunicat deja că România își rezervă dreptul de a utiliza toate opțiunile de acțiune pe care le au la dispoziție, inclusiv introducerea de acțiuni la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Comentarii