Primarul Iașiului Mihai Chirica, suspendat din PSD, a povestit cum au loc "execuțiile" în Comitetul Executiv Național al partidului. În ultimele zile însă execuțiile au loc, fără menajamente, în public.

"Circul acolo stă cam în felul următor: un grup foarte restrâns popularizează soluția. Deci omul ăsta trebuie îndepărtat, ori este agent SIE, SRI, KGB, nu știu ce o fi spus că este domnul Grindeanu. Șeful unei structuri foarte periculoase, ca să concluzionăm. După care începe discuția, ordinea discursurilor este foarte bine selectată, se începe pe ranguri. Dacă nu începe doamna Firea, începe doamna Olguța. Depinde cum își fac semn. Încep să lovească în persoana respectivă și mirosul de sânge devine din ce în ce mai pregnant, nu e de râs, după care fiecare se îngrămădesc să ia cuvântul, rând pe rând, stimulându-și și imaginația. Unii vin cu dicționarul, cunosc vreo doi-trei pe acolo care n-au trecut decât foarte rar pe la școală. Dar nu contează, injurii se găsesc”, a declarat Mihai Chirica, într-o conferință de presă.

Coordonare profesionistă, unealtă, grup ilegal

Colegii de partid au lansat deja atacuri la adresa lui Sorin Grindeanu: la posturile de televiziune, pe rețelele de socializare, dar și în conferințe de presă.

Joi seara, liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut, într-o conferință de presă, că Palatul Victoria a fost ocupat de "un grup ilegitim" și că tot ce se întâmplă e urmare a unui plan și a unei coordonări profesioniste. 

"Am avut încredere în acest om, este un om la care am ținut foarte mult și pe care l-am și ajutat, așa cum i-am ajutat pe mulți colegi de-ai mei, dar nici eu, nici alți colegi nu am bănuit că se ajunge aici, că va suferi o asemenea transformare. Este clar că nu mai e el, el nu mai e el. În opinia noastră ... Sorin Grindeanu este o unealtă. A cui? Ne este greu să ne dăm seama. Mulți colegi s-au uitat la conferința lui (de miercuri seara - n.r.) și toți colegii au spus că aseară parcă avea în spate ceva care îl obliga să spună acele lucruri, era transformat total", a afirmat Dragnea.


Grindeanu nu i-a rămas dator, amintindu-i lui Dragnea că nu el s-a dus la "șprițuri" cu șefii serviciilor: "Suntem într-o conspirație din asta, așa, probabil, existentă doar în mintea președintelui PSD, Liviu Dragnea. Nu eu am fost la partide de tenis, nu eu am fost la șprițuri cu reprezentanți ai serviciilor secrete, așa că să se gândească domnul Liviu Dragnea mai bine când spune aceste lucruri. Pentru că, dacă va continua, voi avea reacții și mai puternice pe acest subiect".


Senatorul Mihai Fifor, președinte al Consiliului Național al PSD, a comentat, vineri, pe Facebook, refuzul premierului Sorin Grindeanu de a-și dea demisia, menționând, printre altele, că guvernarea României a fost confiscată "de un individ" despre care se întreabă tot mai mult dacă mai este "lucid în ceea ce face" și că este "halucinant ceea ce se întâmplă în România", doar pentru că "un anume Sorin Grindeanu, care se crede Robin Hood a ocupat Palatul Victoria pentru a-și face propriul guvern".

Noi muncim

Deși activitatea guvernului este blocată, iar joi nu a avut loc ședința de guvern, unii miniștri au ținut să dea asigurări că muncesc.

Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a anunțat vineri, într-un comunicat, că își desfășoară activitatea "în aceste zile, tensionate din punct de vedere politic, fără sincope", în condiții normale. 

Instituția a comunicat că începe oficial Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) etapa a doua, fiind încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finanțare pentru fiecare județ sunt în curs de semnare. 

"Orice zi care trece fără un guvern legitim pune în pericol demararea lucrărilor ce rezolvă probleme vitale pentru mii de localități. Primarii așteaptă să încheie contracte pentru ca problemele comunităților nu mai pot fi amânate",

a declarat Sevil Shhaideh, ministru demisionar al MDRAPFE, citată în comunicat.

La finalul unui comunicat MAE privind reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene se precizează: "ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, se află la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Activitatea în domeniul afacerilor europene este asigurată conform agendei".

Mai mult, ministrul de Interne, Carmen Dan, a ținut o conferință de presă pentru a da asigurări că este la muncă.

"În conferința de joi de la Palatul Victoria s-a indus în spațiul public că miniștrii nu sunt prezenți la minister. Mai mult decât atât, s-a spus că s-a încercat să se ia legătura sau s-a luat legătura cu o serie de miniștri care au fost trimiși la minister. Vreau să precizez că pe mine nu m-a sunat nimeni. Dacă m-ar fi sunat, aș fi fost la minister", a afirmat Carmen Dan, adăugând că Ministerul Afacerilor Interne își face datoria. 

Ea a caracterizat situația drept un "război", care nu a fost generat nici de Cabinetul care și-a dat demisia, și nici de PSD, care a câștigat alegerile: "Nu domnul Grindeanu a câștigat alegerile, nu domnul Grindeanu reprezintă Partidul Social Democrat".

Făcând un scurt bilanț pozitiv al MAI, Carmen Dan l-a criticat pe Grindeanu pentru lipsa de comunicare:

"În permanență am ridicat la Palatul Victoria problemele cu care ne-am confruntat, înțelegând că aceste probleme trebuie să fie aduse la cunoștință prim-ministrului și nu numai atât. Că și din partea prim-ministrului trebuie să existe implicare. Eu vă spun că sunt situații (...) în care am înțeles doar că sunt ascultată".

Aflată în cărți pentru a-i succeda lui Grindeanu, Carmen Dan a ținut să precizeze că prin situații de acest gen au trecut și colegi ai ei: "Demisiile noastre nu sunt întâmplătoare. Noi am vrut să dăm un semnal foarte clar, că nu mai putem continua în această formulă, și am precizat, noi am conștientizat, cred că mare parte dintre miniștri, că acest program de implementare nu este al lui Sorin Grindeanu, este al partidului, este în interesul românilor și trebuie aplicat în mod unitar".

"Această decizie de a demisiona a fost o decizie pe care nu am discutat-o înainte, nu ne-am dus cu această intenție miercuri, în Comitetul Executiv, ci pur și simplu a fost o reacție de solidaritate atât a mea, cât și a colegilor mei, ca să transmitem un semnal că ne dorim să existe un dialog, ne dorim să se întâmple ceea ce este normal să se întâmple într-o echipă", a spus Carmen Dan.

Ministrul a mai spus că în acest moment Sorin Grindeanu e singur: "Este un premier al nimănui, legat cu lanțuri de scaunul de prim-ministru".

Apărat de omologi străini

Dacă pentru Gabriela Firea este "un fost coleg care bântuie ca o fantomă prin Palatul Victoria", Sorin Grindeanu este apărat de oficialii străini cu care s-a întâlnit la Palatul Victoria.

Premierul landului german Saxonia, Stanislaw Tillich, l-a felicitat joi pe Grindeanu că nu și-a dat demisia, în timp ce premierul luxemburghez, Xavier Bettel, a subliniat de mai multe ori, în conferința comună de presă, că el s-a întâlnit cu omologul român.

În replică la cererea lui Dragnea de a-și da demisia, premierul Sorin Grindeanu a postat vineri, pe Facebook, o fotografie cu mesajul "#dragneademisia".