Două puternice explozii succesive au zguduit marți capitala Libanului Beirut. Mii pe persoane au fost rănite și mai multe persoane au decedat.

Un responsabil din domeniul securității a precizat că exploziile din zona portului din Beirut ar fi putut fi cauzate de ''materiale explozive confiscate'' și stocate din2014 într-un depozit.

Premierul a declarat că cei responsabili vor da socoteală pentru această catasfrofă. Autoritățile au deschis o anchetă pentru a stabili cauza exploziilor. 

Presa locală a difuzat imagini cu persoane prinse sub dărâmături. Vitrinele magazinelor din cartierele Hamra, Badaro și Hazmieh, precum și geamurile mașinilor din zonă au fost sparte. 


Spitalele din capitala Libanului nu mai fac față numărului de răniți, astfel că ministrul sănătății a decis ca mai mulți răniți să fie transportați către spitale din suburbii. 

Președintele Michel Aoun a convocat o ”ședință urgentă” a Consiliului Suprem de Apărare. Autoritățile libaneze au cerut ajutor extern.

Care e situația în Liban?

Liban se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la războiul civil din 1975-1990. În ultimul timp au avut loc mai multe proteste față de modul în care Guvernul gestionează situația, relatează BBC Online.

Mulți libanezi acuză elitele, care s-au aflat la putere ani de zile, că au fost precupate de propria bunăstare, în timp ce au eșuat în aplicarea reformelor necesare pentru a rezolva problemele țării.

Oamenii se confruntă zilnic cu tăierea curentului, lipsa apei potabile și un sistem medical deficitar.

Există și tensiuni la granița cu Israel, după ce autoritățile israeliene au acuzat faptul că Hezbollah a încercat săptămâna trecută să se infiltreze pe teritoriul Statului Israel.

Un oficial israelian a precizat pentru BBC că "Israel nu are nicio legătură" cu exploziile din Beirut.