Reforma Politicii Agricole Comune îi îngrijorează și, în același timp, îi umple de speranțe pe fermierii cehi, scrie EurActiv Cehia.

Principala temă de dezbatere este posibila limitare a plăților directe către marii fermieri. În Cehia, suprafețele de teren agricol sunt mult mai mari decât în alte state din Uniunea Europeană, din cauza trecutului comunist.

De aceea, în caz de impunere a unor limite, Cehia va beneficia de mai puține fonduri. Asociația Agricultorilor din Republica Cehă avertizează că acest lucru ar putea avea consecințe serioase pentru fermierii din țară și susține că economia de piață din întreaga Europă ar putea fi afectată.

Dar suprafețele întinse de teren agricol sunt și un pericol pentru zona rurală din Cehia, din cauza diversității reduse. De aceea, Asociația fermierilor privați susține că este nevoie de limitare pentru ca mai multe fonduri să fie alocate fermierilor mici și pentru protecția mediului.

Limitarea viitoarelor plăți directe este foarte probabilă, spune Josef Tabery de la Ministerul Agriculturii, adăugând că Repulica Cehă trebuie să se pregătească pentru „o porție mai mică de fonduri UE”.

Fondurile pentru fermieri au ca scop oferirea unor remunerații potrivite acestora, dar și a accesului la piețe de desfacere. În același timp, este nevoie de o soluție echilibrată pentru ca solurile să rămână fertile și pentru generațile umătoare.

Viitoarea PAC trebuie să găsească un echilibru mai bun, spune analistul în domeniul agriculturii Petr Havel. „Fermierul nu trebuie să abandoneze zona rurală, dar, în același timp, nu trebuie forțat să o îmbunătățească, deși acest lucu ar fi de dorit”, a concluzionat Havel.