„Mecanismul de cooperare și verificare este un instrument bun, beneficiază de susținere din partea cetățenilor/ Europa își poate determina viitorul dacă rămâne unită, dacă nu rămânem împreună nu ne vom putea determina singuri viitorul, ci îl vor determina alții”. 

Frans Timmermans:  
  •  cetățenii  nu mai au la fel de multă încredere în viitor ca acum câțiva ani 
  • Europa își poate determina viitorul dacă rămâne unită, dacă nu rămânem împreună nu ne vom putea determina singuri viitorul, ci ăl vor determina alții. 
  • Nu accept nicio legătură in ceea ce privește MCV, între cele două țări. Bulgaria a rămas puțin in urmă. Am avut o inatlnire, am discutat aceste specte, Bulgaria trebuie sa recupereze timpul pierdut. Văd multă voință, multă energie, dar noi evaluăm rezultate si va promit că la următorul raport voi evalua foarte strict
  • Statul de drept este ca o orhidee, durează mult până înfloreste. Faptul că există un MCV pentru România si Bulgaria nu inseamnă că celelalte nu au probleme.
  • Vă garantez că nu vom cosmetiza raportul următor chiar dacă acest lucru nu vă convine.  
  • Robert Cazanciuc: Dl Timemrmans a spus ceea ce a spus mereu Comisia, că nue există  nicio legătură intre Ro si Bulgaria. Si realitățile sunt diferite. Comisia  a punctate progrese in ambele țări. Cu câțiva ani in urmă, Bulgaria avea progrese mai mari decât Ro.
  •  Întrebare: MCV> cum s-ar vedea la Comisie dacă Ro și B gar experimenta, pe granița comună, un mini-Scehngen. MCV: Dacă rapoartele MCV sunt publicate de Comisia Europeană abia în ian-febr măsurile nu mai pot fi incluse în bugetul pentru anul în curs, ar putea fi publicate în septembrie. 
  • Timmermans: ne interesează să vedem regimul pentru aeroporturi, felul în care se fac verificările, calitatea oamenilor care lucrează acolo, s-au făcu progrese importante/ Vorbind despre porturi și aeroporturi, pe partea terestră mai e de lucru, dar la aeroporturi s-au înregistrat multe progrese. MCV – ne gândim cum putem corela mai bine cu planificarea bugetară a statelor membre. Nu toate au avut niște implicații asupra bugetelor. Dar chiar dacă sunt, statele membre pot face modificări. 

Intervenție- reprezentant rețeaua națională pentru persoane cu handicap: ar trebui să existe poate un program special la nivel european pentru persoane cu handicap.

Timmermans: susțin drepturile persoanelor de același sex. Fiecare stat trebuie să decidă pentru sine. Noi am încercat de fiecare dată când a fost o paradă gay să impiedicăm alte organizații să le saboteze.

Democrație și amenințarea statului de drept - am avut o discuție cu Viktor Orban, JC Juncker i-a spus clar că dacă va introduce pedeapsa cu moartea nu mai sunt bineveniți în acest club. 

Democrația nu este o scuză pentru nerespectarea statului de drept. Nu poți să te folosești de o majoritate democratică pentru a slăbi statul de drept și drepturile omului.

Întrebare ref. la Ucraina și imigranți/Timmermans: cred că uircainenii sunt cei care trebuie să-și decidă viitorul. Dacă dai vina pe UE pt ce s-a întâmplat in Crimeea este ca si cum ai da vina pe proprietar ca hotul ia- furat bunurile, nu prea este logic/

Cred că ar trebui să-i ajutăm pe ucraineni să decisă singuri unde vor să ajungă.  

Migrația: trebuie să creăm un mecanism care poate fi activat în situații de urgență. Instrument ce poate ajuta statele membre.   

-----------

În seara zilei de 4 iunie, Timmermans îl va întâlni pe prim-ministrul României, Victor Ponta.

Vineri, 5 iunie, prim-vicepreședintele Timmermans se va afla la București pentru întâlniri cu președintele României, Klaus Iohannis, cu ministrul justiției, Robert Cazanciuc, cu membri ai comisiilor reunite pentru afaceri europene din Parlamentul României, precum și cu reprezentanți din organisme judiciare și organizații pentru a discuta despre Mecanismul de cooperare și verificare (MCV) prin care Comisia Europeană urmărește și susține lupta împotriva corupției și consolidarea independenței justiției în România.

În încheierea vizitei, prim-vicepreședintele Timmermans va susține o conferință de presă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene la București și va vizita unitățile Poliției de Frontieră de la Aeroportul Internațional "Henri Coandă". 

Postări pe Twitter cu tema evenimentului: