Zeci de oameni au pătruns vineri cu forța în holul Primăriei Timișoara. Potrivit primarului Dominic Fritz, cel care a condus protestul a fost copreședintele AUR George Simion, scrie Opinia Timișoarei.

”O bandă de membri și simpatizanți AUR, în frunte cu George Simion, aduși la Timișoara cu autocarul, împreună cu organizația Noua Dreaptă din Mehedinți, au pătruns în mod ilegal în sediul Primăriei, prin forță fizică. Scopul acestor bande a fost să creeze haos și panică în instituție și printre timișorenii care aveau treburi legitime de rezolvat la Primărie”, a  declarat primarul Timișoarei.

”Asaltul bandelor lui George Simion asupra instituțiilor democratice ale statului, prin tupeu și intimidare, nu are legătură cu libertatea de exprimare și ne oferă o pre-vizionare a ceea ce se poate întâmpla cu România, dacă rămânem impasibili la acest fenomen. Accept dreptul oricui de a protesta atât timp cât acest lucru se desfășoară pașnic, fără a pătrunde, prin violență, în Primăria Timișoara, în oricare altă primărie din țară, în instituțiile statului”, a mai declarat primarul Dominic Fritz.

Protestatarii au strigat lozinci împotriva administrației, precum ”Rușine să vă fie”, ”Herr Fritz, nu uita, Timișoara nu-i a ta”, ”Să vină afară”, relatează Opinia Timișoarei.

Liderul USR, Dacian Cioloș, a scris pe Facebook că ”huliganismul celor de la AUR nu ar exista dacă autoritățile statului nu le-ar permite să încalce legea și să se manifeste contrar oricăror reguli”.

”De la Diana Șoșoacă, pe care nimeni nu avea curaj să o întrebe de ce nu purta mască, în timp ce o țară întreagă trebuia să o facă, și până la asaltul asupra Parlamentului acum câteva săptămâni sau intrarea de astăzi prin forță și agresiune în clădirea primăriei din Timișoara, toate sunt permise și susținute de către autoritățile statului. O spun fără nicio urmă de îndoială: mișcarea extremistă din România nu este una născută dintr-o ideologie pe care un val politic provenit din societate a propulsat-o pe scena politică. Vorbim de un grup politic pe care statul român, prin instituțiile sale, îl tolerează atunci când vine vorba de finanțările cel puțin dubioase, pe care îl sprijină prin lipsa de acțiune în fața manifestărilor huliganice și toate astea, pentru că forțelor politice aflate la guvernare le e teamă de o adevărată revoluție în societate”, a acuzat Cioloș.


”Simion și gașca lui din AUR, acești neofasciști ai României, nu trebuie lăsați să continue să intimideze autoritățile și cetățenii în timp ce forțele de ordine asistă, din nou, fără reacție ... Nu e nimic democratic în astfel de acțiuni și ele trebuie să înceteze înainte de a ne vedea confruntați cu situații ale căror consecințe nu mai pot fi reparate. Fac acest apel și către instituțiile statului care par prea puțin interesate să își facă datoria. Cetățenii români au dreptul să se simtă în siguranță oriunde s-ar afla, fie că traversează o stradă, fie că au ceva de rezolvat în sediul unei instituții publice”, a reacționat și Dan Barna.