Negocierile PSD cu UDMR s-au împotmolit, dar concesiile pe care Liviu Dragnea era dispus să le acorde maghiarilor au creat nemulțumire inclusiv în rândul social-democraților.

18:45 Europarlamentarul Cătălin Ivan, exclus din PSD de Victor Ponta, scrie pe Facebook: "Gândiți-vă, dragi colegi parlamentari, la umilințele la care ați fost supuși în aceste câteva luni de zile".

16:37 Deputatul PNL de Arad Eusebiu Pistru, care a contestat alegerile județene din partid câștigate de Gheorghe Falcă și a obținut invalidarea acestora, ar fi în negocieri avansate pentru a trece în tabăra social-democraților, din cauza tensiunilor pe care le are cu conducerea PNL Arad. Surse din conducerea PSD Arad, citate de News.ro, afirmă că Pistru ar urma să-și anunțe înscrierea în partid.

16:30 Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că, potrivit calculelor, sunt 16-17 parlamentari de la PSD și ALDE care vor vota împotriva moțiunii de cenzură. El a precizat însă că moțiunea va trece deoarece există voturile necesare adoptării ei.

16:15 "Poziția noastră (a PMP) pentru mâine: nu vom participa, nu vom fi în sală la dezbaterea moțiunii și nici la vot dacă el se va da mâine. După părerea mea, PSD nu are voturile cu care sa treacă moțiunea de cenzură. Vom participa însă la numărătoarea voturilor, vom avea un reprezentant în comisia de numărare pentru a participa la securizarea votului de la moțiunea de cenzură”, a declarat Traian Băsescu, într-o conferință de presă pe care a început-o cu o strofă din Scrisoarea a treia de Mihai Eminescu.

15:50 Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat, marți, că moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu nu va trece și că joi miniștrii vor participa la ședința de Guvern. "Moțiunea nu va trece și atunci joi avem o ședință normală și sunt eu convins că vin toți miniștrii", a afirmat Ponta, explicând că 13 parlamentari PSD nu o vor vota.

14:30 Vizibil supărat de eșecul negocierilor PSD-UDMR, senatorul social-democrat Șerban Nicolae a spus, la Antena 3, că, în eventualitatea în care moțiunea nu trece, "rămânen cu un guvern nefuncțional, cu doi membri ... care nu se bucură de susținerea coaliției guvernamentale". El a susținut că așa cum UDMR nu se implică în rezolvarea crizei, nici parlamentarii PSD nu vor participa "la niciun vot care-i privește (pe maghiari)".

14:23 Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat, înaintea ședinței Biroului Politic al ALDE, că negocierile cu UDMR au fost oprite pentru a nu alimenta speculațiile că se face "un troc" cu formațiunea maghiarilor. 

14:11 Kelemen Hunor anunță că UDMR nu participă la votul moțiunii de cenzură. El a susținut că au fost negocieri, ci discuții, și că cele două părți nu s-au supărat.

În privința negocierilor cu PSD, liderul UDMR a spus: ”Nimeni nu a făcut un pas înapoi, au fost discuții extrem de sincere, de corecte, de ambele părți, nimeni nu s-a certat cu nimeni”, scrie News.ro.

Kelemen a spus că UDMR nu a avut ”negocieri” cu nimeni, ci ”discuții” și că Uniunea nu se poziționează de nici o parte.Liderul UDMR a precizat că protocolul de colaborare cu PSD-ALDE este în vigoare, iar Uniunea va face o analiză după 30 iunie: ”Nu rupem hainele de pe noi azi, pentru că nu e cazul”.

14:00 Conducerea PSD, parlamentarii și liderii filialelor județene se întâlnesc, din nou, marți, la ora 18:00 la Hotelul Rin din București.

13:50 "«No, gata, no, hai!» Votăm moțiunea! Guvernul Grindeanu trebuie să plece, să demisioneze, însă NU vom vota NICIODATĂ un «pachet de legi» care să afecteze viața de zi cu zi a românilor din Transilvania, România!", a postat pe Facebook deputatul social-democrat Gabriel Horia Nasra. Mesajul e însoțit de o fotografie în care Nasra apare alături de colegii săi Cristina Burciu și Cornel Itu.

13:14 Potrvit unor surse parlamentare citate de Actual de Cluj, mai mulți parlamentari din Ardeal s-au exprimat vehement contra "legilor maghiarizării”: Horia Nasra (deputat), Cornel Itu (deputat), Cristina Burciu (deputat), Vasile Ilea (senator) – PSD Cluj; Doina Pană (deputat), Vasile Daniel Suciu (deputat), Ioan Deneș (senator) – PSD Bistrița-Năsăud; Laurențiu Nistor (deputat), Natalia-Elena Intotero (deputat), Ilie Toma(deputat), Petru-Sorin Marica (deputat), Cornel-Cristian Resmeriță (senator), Viorel Salan (senator) – PSD Hunedoara.

13:05 Mesajul lui Buicu a fost preluat și de deputata PSD Doina Pană.

12:43 Deputatul PSD Corneliu Florin Buicu a scris pe Facebook: "Dragi prieteni, Dragi cunoscuți sau necunoscuți, De când fac politică, mi s-au pus în cârcă multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu am reacționat. Am considerat că cei care «au ochi de văzut, văd». În calitate de deputat de Mureș vă spun atât, nu am votat ieri nimic, nu votez azi nimic și n-am să votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere țării mele, poporului meu!".

12:22 "Din moment ce înțelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor de legi pe care le-am stabilit ieri la discuțiile de dimineață, nu avem niciun fel de motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD", a afirmat marți parlamentarul UDMR Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Întrebat dacă marți vor mai fi negocieri între UDMR și PSD, senatorul a spus că nu crede.

Referitor la prezența în sală a parlamentarilor UDMR la dezbaterea moțiunii de cenzură, Tanczos Barna a arătat: "Vom decide la ședința celor două grupuri parlamentare din Camera Deputaților și Senat ale UDMR. Orice variantă este posibilă, mai puțin votarea moțiunii. Se va lua în jumătate de oră această decizie".

12:18 Senatorul Cseke Attila, liderul grupului UDMR, a anunțat marți retragerea de pe ordinea de zi a plenului Senatului a proiectului de lege privind declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România.

Întrebat ce s-a întâmplat de luni până marți, parlamentarul UDMR a răspuns: "Nu știu ce s-a întâmplat, întrebați-i pe colegi. Eu pot să vă spun legat de 15 martie. (...) Este o lege aproape identică, numai data și câteva noțiuni sunt diferite față de alte două legi care sunt în vigoare de mai mulți ani în România și care consacră ca și zi de sărbătoare ziua comunității tătare și ziua comunității rrome", relatează Agerpres.

Senatorul UDMR a anunțat totodată că protocolul parlamentar dintre coaliția majoritară și UDMR va fi evaluat la finalul sesiunii parlamentare.

12:02 După ce negocierile cu PSD se pare că au eșuat, grupurile reunite ale UDMR din cele două camere ar fi trebuit să discute de la 11:30 în legătură cu poziția față de moțiunea de cenzură. Ședința a fost amânată, urmând să înceapă la 12:30.

11:34 "În loc de Tricolor, PSD și ALDE arborează Steagul Ținutului Secuiesc.Dragnea și Tăriceanu vând și istoria țării pentru voturile UDMR la moțiunea de cenzură", a scris, tot pe Facebook, fostul președinte Traian Băsescu.

11:15 Președintele PNL acuză PSD că trădează interesele fundamentale ale românilor "pentru a-și rezolva răfuielile de clan ale partidului".

"Fac un apel la cel care se cramponează de funcția de premier. Îi cer lui Grindeanu o demisie de conștiință, care ar putea împiedica adoptarea actelor normative negociate de Dragnea cu conducerea UDMR. Este bănățean și poate înțelege bine ceea ce se întâmplă. Dacă mai are o urmă de responsabilitate, dacă îi mai pasă de viitorul țării sale, îi cer o demisie de conștiință prin care ar putea împiedica punerea în practică a trocului murdar făcut de Dragnea", a scris Ludovic Orban pe Facebook.  

Protest al deputaților PMP, cu tricolor pe braț

Deputații PMP au venit, marți dimineață, la Parlament, cu tricolorul pe braț, ei protestând astfel față de concesiile pe care PSD și ALDE ar urma să le facă UDMR, acceptând să voteze o serie de proiecte legislative inițiate de Uniune pentru a-și securiza votul la moțiunea de cenzură.

"Am fost convocați aseară, prin SMS, pentru azi la 9:30, când urma să avem un Birou permanent. De mai bine de o oră stăm în sală pentru a discuta pe marginea a 3 puncte, unul viza acceptul pentru discutarea, de către Comisiile pentru drepturile omului, Administrație și Juridică, în ședință comună, în paralel cu plenul, a unui proiect de lege inițiat de UDMR", a spus președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, care este și liderul deputaților PMP.

El a criticat faptul că, după o oră de la convocare, ședința BP nu a început, și nici cea de plen:"Haosul s-a instaurat în Parlament, ședința nu a început, PSD negociază lucruri de nenegociat niciodată în Parlament - interese ale țării. Așteptăm să vedem dacă după negocierile pe care le are domnul Dragnea, cu UDMR, va ceda în fața unor cereri nejustitificate”, a adăugat Tomac, potrivit Mediafax. 

***

Ședința plenului Camerei Deputaților a început cu întârziere, în timp ce ședința comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului și cea pentru administrația publică din Camera Deputaților s-a anulat, marți dimineața, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanții UDMR și PSD nu s-au înțeles asupra proporției unei minorități naționale în populația unei localități de la care folosirea în administrație a limbii respectivei minorități devine obligatorie.

Deputatul PNL Florin Roman a pus pe telefon, marți dimineață, să cânte melodia despre "Trasilvania măreață", la Comisia juridică, unde deputații din trei comisii parlamentare așteaptau de aproape o oră începerea ședinței, în care urma să se dea un raport asupra propunerii legislative care vizează scăderea pragului pentru folosirea limbilor minorităților în administrație, scrie News.ro.

Întrebat de ce a pus telefonul la difuzor cu această melodie, liberalul a afirmat că toți colegii lui ar trebui să înțeleagă că "țara asta nu se vinde pentru niște voturi la moțiune".

***

"Ordinea de Zi a Biroului Permanent al Camerei. Se propune ca 3 comisii să lucreze paralel cu plenul care începe în 20 de minute. Nu știm pentru ce anume. Ce să mai zic de pregătirea ședințelor, analiza de impact și altele. Deci nu știm nici ce va intra în plen. Camera Deputaților se reunește peste 20 de minute fără să știe agenda, dar unii deputați lucrează în paralel în niște comisii, pe o agendă pe care nici ei nu o știu", a scris Cristian Ghinea, pe Facebook.

Vom afla cumva pe parcurs, în stil ''sex surpriză"', prin ridicare de mâini, a mai scris deputatul USR, adăugând că PSD reinventează democrația parlamentară în fiecare zi.

"Ah, și îmi aduc aminte prima ședință a acestui BP, unde Liviu Dragnea spunea că rolul Parlamentului va fi bla bla bla, că stilul Parlamentului va fi alt-bla bla bla. frumos. deosebit", a comentat Ghinea.