UPDATERomânia amână cu o lună depunerea PNRR
România va cere Comisiei Europene să depună varianta finală a Planului Național de Redresare și Reziliență cu o lună mai târziu decât termenul anunțat inițial, a anunțat luni ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea.
„În discuția cu președintele, cu domnul (Ludovic) Orban, cu domnul prim-ministru și cu cei doi vicepremieri, am convenit ca mâine, în convorbirea pe care o voi avea cu vicepreședintele (Margrethe) Vestager al Comisiei Europene să mergem pe calendarul de depunere pentru 31 mai pentru PNRR”, a spus Cristian Ghinea.
Ghinea a participat luni la ședința de lucru convocată de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. La reuniune au participat și premierul Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor.
„Pariul meu este că vom avea mai multe state care vor trimite după 30 aprilie decât înainte; cel puțin acestea sunt informațiile pe care le am în acest moment”, a spus Ghinea, care a dat ca exemplu Bulgaria, Olanda, Finlanda sau Polonia drept țări care au anunțat deja că vor trimite după 30 aprilie.
Doar Portugalia a transmis până acum Comisiei Europene propunerea sa de plan național, în contextul în care Executivul UE a spus că așteaptă propunerile statelor membre până la finalul lunii aprilie.
Într-o discuție cu jurnaliștii susținută înainte de ședința coaliției, Ghinea a spus din nou că niciuna dintre propunerile României nu a fost respinsă de Comisie, deoarece nu a fost făcută o propunere oficială. Și vicepremierul Dan Barna a punctat că este vorba de o negociere pentru reducerea plafonului PNRR.
„Acest program va aduce cele 30 de miliarde de euro, așa cum a fost prevăzut și cum este gândit de la nivel european la nivelul fiecărui stat. Nu e vorba de nicio greșeală.(...) Este vorba de o etapă de consultări care a avut loc după acordul politic prin care s-a construit această primă variantă a programului care s-a trimis la Bruxelles. S-a discutat, avem feedback-ul Comisiei, o parte dintre componente sunt considerate într-o formă foarte bună și foarte matură și se vor regăsi cu siguranță în forma finală a programului”, a declarat Barna, la Parlament.
El a precizat că s-a discutat la întâlnirea de la Cotroceni programul și calendarul pentru perioada următoare.
„Am trecut în revistă programul și s-a discutat calendarul pe următoarele zile și următoarele săptămâni pentru a ajunge la o formulă care să se potrivească la acea anvelopă de 29 de miliarde (de euro). Știți că noi am mers cu 41. (...) Când mergi cu o propunere inițială de 40 de miliarde, știind că trebuie să ajungi într-o zonă de 29-30 de miliarde, foarte firesc ca pe anumite componente să existe discuții și exact aceste dezbateri se întâmplă în aceste zile”, a adăugat vicepremierul.
Ministrul investițiilor și proiectelor europene a dat asigurări că nu sunt motive de îngrijorare.
„Continuăm discuțiile pe toate proiectele și pe toate componentele. Comisia Europeană are genul ăsta de dialog cu toate statele membre”, a subliniat Cristian Ghinea.
El a adăugat că nu se pune problema de greșeli, dar că opoziția vrea să puncteze electoral.
„Nu s-a greșit. Este o distanță foarte mare pe care trebuie să o recuperăm de capacitate administrativă, de capacitate de a propune proiecte și am făcut eforturi fabuloase în aceste trei luni, împreună cu echipa din minister, și cu toate ministerele de linie. (...) În afară de faptul că PSD vrea să puncteze niște puncte la isterie, nu e niciun motiv de îngrijorare”, a spus ministrul.
El a menționat că sunt și capitole deja agreate cu Comisia, dar și unele la care încă este de lucru.
„Eu sunt foarte mulțumit că avem componenta de educație, componenta de sănătate, componenta de infrastructură de transport, componenta de creșe noi, de măsuri care sunt apreciate de Comisie, cu care aproape că am bătut palma și sunt și alte componente pe care trebuie să mai muncim foarte mult să convingem Comisia Europeană. Sunt unele probleme tehnice, sunt altele politice. De pildă, alocarea de 4 miliarde de euro pentru autostrăzi, eu consider că e o problemă politică, în sensul în care Comisia n-ar trebui să aibă o problemă pe mărirea alocării, ar trebui să aibă observații tehnice”, a explicat Ghinea.
Cristian Ghinea a mai precizat că a avut o discuție cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, după întâlnirea cu președintele Iohannis.
„Am avut o discuție cu domnul Orban după întâlnirea cu președintele, în care ne-am lămurit. L-am întrebat ce-a vrut să spună, domnul Orban a spus că a spus presei că sunt discuții tehnice, că s-a muncit foarte mult și s-au făcut progrese, ceea ce apreciez foarte mult. (...) A fost o discuție chiar foarte bună cu domnul Orban”, a adăugat el.
Unii membri ai Biroului Executiv Național al PNL l-au criticat luni pe ministrul Cristian Ghinea, care nu ar fi știut să explice date tehnice la Bruxelles. Acesta a spus, pe de altă parte, că MIPE va fi „mult mai dur în a da termene, pentru că eu personal nu mai sunt dispus să răspund public pentru decizii care tărăgănează la alte instituții”.
Cîțu: Dacă e nevoie, o să punem mai multe resurse pentru a fi înțeleși la CE
La finalul ședinței săptămânale de Coaliție, premierul Florin Cîțu a fost întrebat dacă va merge din nou la Bruxelles pentru a rediscuta PNRR, răspunzând că a fost deja și o va face de câte ori este nevoie.
Cîțu a mai spus că în momentul de față România e într-un proces de negociere a Planului, iar proiectele pe care Coaliția de guvernare le vrea implementate trebuie puse în acord cu cerințele Comisiei Europene.
Premierul nu consideră nici că ministrul Cristian Ghinea a greșit cu ceva la negocierea PNRR
Comentarii